ŠC Nova Gorica

ŠC Nova Gorica, BIOTEHNIŠKA ŠOLA Šempeter pri Gorici

Nahajamo se v Šempetru pri Gorici, šolo obiskuje med 350 in 400 dijakov, v dijaškem domu biva preko 100 dijakov. Šolska stavba leži v prijetnem okolju, obdana je z naravo in delom šolskega posestva. Dijaki so vozači ali pa bivajo v dijaškem domu, k nam prihajajo od Trente do obale, od Goriških brd preko Vipavske doline do Pivke in Ilirske Bistrice, iz Krasa, zamejstva in drugod iz Slovenije.

Dijaki se na naši šoli vpisujejo v programe:

  • KMETIJSKO PODJETNIŠKI TEHNIK (4 leta)
  • NARAVOVARSTVENI TEHNIK (4 leta)
  • GASTRONOMIJA IN TURIZEM (4 leta) - NOVO
  • ŽIVILSKO PREHRANSKI TEHNIK (po sistemu 3 + 2, v ta program lahko nadaljuje slaščičar, gastronom-hotelir in gospodar na podeželju)
  • GOSPODAR NA PODEŽELJU-kmetovalec (3 leta)
  • SLAŠČIČAR (3 leta)
  • GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE – kuhar/natakar (3 leta)
  • POMOČNIK V BIOTEHNIKI IN OSKRBI (2 leti)

Šolsko posestvo se razprostira na 19 hektarjih, pestrost vrst in sort poskrbi, da dobijo dijaki  kar se da širok nabor izkušenj in znanj. Ideja, da zasejemo vse sadne vrste, ki rastejo v Sloveniji nam počasi uspeva. Za zdaj je zasajenih najmanj 15 različnih vrst sadik, zvrščenih po učnem načrtu – najprej so koščičarji, pečkarji, pa lupinarji in jagodičevje. Ne manjka tudi mediteranskega pidiha:  fige, nešplje, manelj, kivi, mandarini, granatno jabolko, žižula, leske…

Dijaki s pomočjo učiteljev praktičnega pouka osvajajo poklicne veščine tudi v naših specialnih učilnicah: učilnica slaščičarstva, učna kuhinja, učilnica strežbe, v laboratoriju, vinski kleti, prostoru za predelavo, degustacijski sobi, čebelnjaku, pokritih zelenjadarskih površinah in strojni lopi.

Ni pa le neposredno učenje dijakov pomembno, ampak tu smo, smo del širše skupnosti, smo prostor znanja, ki je vsak trenutek na voljo vsakomur, ki išče praktičen zgled. Smo odprti in veseli, ko kdo pride opazovati rastline,  drevje – kako cveti, kakšen je plod, kako je obrezano … V naslednjem šolskem letu pa bomo dodali še piko na i, naše programe bomo nadgradili s turizmom s pridihom lokalnosti in trajnosti.

Skupaj ustvarjamo sproščeno, prijazno in varno okolje. Smo prostor znanja pa tudi prostor kjer se tkejo prijateljstva in krepijo veščine sodelovanja, spoštovanja,  zaupanja in kritičnega mišljenja. Želimo si novih pogledov, novih izzivov in se trudimo, da bi bili čim boljši v svoji stroki.  

Dobite nas na povezavah: http://bts.scng.si/;  mail: bios@scng.siFB stran: Biotehniška šola Šempeter;  tel.:  05 62 05 740