Aktualne finančne pomoči za kmete v sklopu PKP ukrepov

Aktualne finančne pomoči za kmete v sklopu PKP ukrepov

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Kmetijske podpore, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

V času epidemije se soočamo z vedno novimi ukrepi, ki jih tudi na pobudo in ob pomoči KGZS sprejema ter vsakodnevno prilagaja Vlada RS.

Kljub rednim objavam jim je težko slediti, zato tokrat objavljamo združene zadnje informacije, ki veljalo na dan 28. januar 2021. Obenem OPOZARJAMO, da se s 31. januarjem 2021 izteka rok za oddajo vloge za solidarnostni dodatek za starejše kmetice in kmete.

Ključne besede: Koronavirus, epidemija, vladni ukrepi

Tako je bilo sprejetih že sedem protikoronskih paketov,  PKP8 je v postopku sprejemanja. Trenutno aktualne pomoči, ki jih lahko koristijo kmetje, so vezane na PKP5 - PKP7.

V nadaljevanju Urška Ahlin Ganziti s pravnega sektorja KGZS zajema zgolj finančne pomoči in ne tudi drugih ukrepov na področju kmetijstva. O vesem tem smo že pisali na naši spletni strani, pošiljali elektronska obvestila in informacije posredovali prek sistema za obveščanje svetovalcev. Prav tako redno obveščamo o podaljšanju posameznih ukrepov. Žal je zaradi številnih informacij le-te pogosto težko najti, zato objavljamo povzetek pomoči za kmete, ki so aktualne na današnji dan.

Za kmečke zavarovance velja sledeče:

  • Mesečni temeljni dohodek (več informacij dostopnih TUKAJ, razumevanje upada prihodkov pa TUKAJ, pomoč je mogoče uveljavljati do 31.3.2021, o čemer pišemo TUKAJ)
  • Nadomestilo zaradi karantene ali varstva otrok (več informacij TUKAJ, pomoč je mogoče uveljavljati do 31.3.2021, o čemer pišemo TUKAJ)
  • Pomoč zaradi bolezni COVID (več informacij TUKAJ, pomoč bo mogoče uveljavljati po sprejetju Odloka, o čemer bomo naše člane informirali preko spletnih strani)
  • Pravica do bolniške, če kmečki zavarovanci zbolijo za COVID. Ta jim pripada od 1. delovnega dne ter do izteka izolacije. V vezi bolniške dodajamo, da sicer ne pomeni pomoči v smislu korona ukrepov, ugotavljamo pa, da nekateri kmetje niso seznanjeni s to svojo sicer splošno pravico. Več o tem je mogoče prebrati TUKAJ.
  • Kmetje kot delodajalci so bili upravičeni do povračila nadomestila za čas čakanja za svoje delavce, vendar se je rok za oddajo vloge iztekel. S predlogom PKP8 se predvideva podaljšanje tega ukrepa, prav tako se na novo za kmete delodajalce vzpostavlja upravičenost do nadomestila za njihove zaposlene, ki jim bodo odredili krajši delovni čas. Glede tega bo tega potrebno počakati na sprejem PKP8.
  • Solidarnostni dodatek za starejše kmetice in kmete. Rok za oddajo zahtevka je do 31. januarja 2021. Več o tej pomoči je mogoče prebrati TUKAJ.
Nazaj

Prihajajoči dogodki