Predsednik KGZS na dogodku za novinarje Tradicionalni slovenski zajtrk

Predsednik KGZS na dogodku za novinarje Tradicionalni slovenski zajtrk

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Sporočila za javnost, Trženje in promocija, Gospodarjenje  | 
Od leve proti desni: predsednik ZZS Borut Florjančič, povezovalka Alenka Marjetič Žnider, predsednik KGZS Roman Žveglič, direktorica GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij dr. Tatjana Zagorc

Od leve proti desni: predsednik ZZS Borut Florjančič, povezovalka Alenka Marjetič Žnider, predsednik KGZS Roman Žveglič, direktorica GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij dr. Tatjana Zagorc

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je danes sodeloval na dogodku za novinarje, ki ga je ob bližajočem dnevu slovenske hrane in akciji Tradicionalni slovenski zajtrk organizirala Zadružna zveza Slovenije.

Ključne besede: Tradicionalni slovenski zajtrk, hrana, kmetijstvo

Gre za promocijsko akcijo, ki krepi zavedanje prednosti kupovanja in uživanja lokalno pridelane hrane ter oblikovanja zdravih prehranskih navad. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo letos 19. novembra že enajsti po vrsti, je prerasel prvotne okvire in postal vseslovensko gibanje podpore lokalno pridelani hrani. 

Predsednik zbornice je med drugim poudaril pomen slovenskih kmetov, ki pridelujejo hrano ter izrazil željo, da se zavedanje pomena lokalnih nakupov prenese na celoten sektor javnega prehranjevanja ter vzpostavi čim več dolgoročnih partnerstev med kuhinjami in kmetijami. Obenem se je zahvalil vsem čebelarjem in kmetom, ki so pred enajstimi leti brezplačno v šole prinesli mleko, med, kruh in jabolka. Ob tem je izpostavil, da je kmetijstvo trd posel in stiskanje kmetov znotraj prehranske verige ga dodatno onemogoča.

Temeljno poslanstvo kmetijstva mora ostati pridelava hrane. Slovenski kmet sicer ne porabi manj energije za delo na njivi, odpade pa tisoče kilometrov transporta. Seveda pa mora biti kmetovanje ekonomsko vzdržno. Zato se v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije vedno znova obračamo na potrošnike, da kupujejo domače, kljub temu, da za hrano namenijo kakšen evro več. Tradicionalna priprava hrane v krogu družine, vrtca in šole nas vse povezuje, da pomen tako nam kmetom kot potrošnikom. Tako nas veseli, da se tudi letos nadaljuje in širi poslanstvo akcije Tradicionalni slovenski zajtrk.

Na dogodku so poleg predsednika KGZS Romana Žvegliča sodelovali: dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; mag. Andrej Vizjak, minister za okolje in prosto; dr. Marjeta Recek, vodja Sektorja za varovanje zdravja; mag. Helena Kujundžić Lukaček, v.d. generalnega direktorja, Direktorat za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo pri Ministrstvu za šolstvo; Irena Simčič, Zavod RS za šolstvo; Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine; Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije; dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij in Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije.

Več v skupni izjavi za medije, ki jo je pripravila Zadružna zveza Slovenije TUKAJ.

Posnetek dogodka si lahko ogledate na naši spletni strani TUKAJ.

Več o letošnjem Tradicionalnem slovenskem zajtrku na povezavi TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki