NE SPREGLEJTE rok za oprostitev plačila prispevkov marec/april se izteka

NE SPREGLEJTE rok za oprostitev plačila prispevkov marec/april se izteka

JSKS, Zbornica svetuje, Zaposlitev in sociala, Kmetijske podpore, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

Rok za vložitev izjave za oprostitev plačila prispevkov za marec in april se izteka.

Nevložitev izjave za oprostitev plačila prispevkov do konca meseca aprila pomeni trajno izgubo pravice do oprostitve plačila prispevkov za marec in april!

Ključne besede: Izredna pomoč, koronavirus

Ponovno opozarjamo, da morajo kmečkim zavarovanci do konca aprila vložiti izjavo za oprostitev plačila prispevkov za marec (od 13.3.2020 dalje) in april. To storijo preko izjave, ki je dostopna na portalu eDavki na povezavi TUKAJ.

Izjemoma jo lahko prejmejo pri kmetijskih svetovalcih ter vložijo po pošti ali odnesejo v nabiralnik najbližjega finančnega urada, in sicer če nimajo dostopa do eDavkov. Opozarjamo pa, da v tem primeru kot datum oddaje vloge šteje dan, ko jo FURS prejme (vzame iz nabiralnika). V tem primeru fizične oddaje še posebej opozarjamo na datum oddaje. Za pravočasno se šteje tista vloga, ki jo bo FURS dne 30.4.2020 vzel iz nabiralnika! Tukaj ne velja pravilo glede priporočenih pošiljk! Svetujemo, da uporabite možnost fizične oddaje le, če res ne gre drugače.

Ker gre za izjavo, s katero je mogoče uveljaviti tudi temeljni dohodek (na istem dokumentu je mogoče hkrati uveljaviti obe upravičenji – oprostitev plačila prispevkov in temeljni dohodek), opozarjamo na možnost, da kmečki zavarovanci z uveljavitvijo temeljnega dohodka še počakajo.

Trenutno se namreč še ne ve, kakšna bo višina sektorske pomoči, do katere pa ne bodo upravičeni, če bodo vložili izjavo, s katero bodo uveljavili tudi temeljni dohodek. Dodajamo, da nevložitev izjave za temeljni dohodek do konca aprila (30.4.2020) ne pomeni trajne izgube pravice do izplačila temeljnega dohodka. Kmečki zavarovanec bo to pravico trajno izgubil šele, če jo ne bo vložil do konca maja (31.5.2020).

Temeljni dohodek je namreč mogoče uveljaviti za vsak mesec posebej ali za vse mesece skupaj. Razlika je le v dnevu izplačila.

Na drugi strani pa nevložitev izjave za oprostitev plačila prispevkov do konca meseca aprila pomeni trajno izgubo pravice do oprostitve plačila prispevkov za mesec marec in april.

Oprostitev plačila prispevkov:

  • 30. 4. 2020: rok za predložitev izjave, če želijo oprostitev za marčevske (od 13. 3. 2020 dalje) in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 4. in 20. 5. 2020.
  • 31. 5. 2020: rok za predložitev izjave, če želijo oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 6. 2020.

Mesečni temeljni dohodek:

  • 18. 4. 2020: če je bila izjava vložena do tega datuma za marec, je bil denar nakazan na TRR 24. 4. 2020.
  • od 19. 4. do 30. 4. 2020: če bo izjava vložena v tem obdobju za marec in, ali april, bo denar nakazan na TRR 10. 5. 2020.
  • od 1. 5. do 31. 5. 2020: če bo izjava vložena v tem obdobju za marec in, ali april in, ali maj, bo denar nakazan na TRR 10. 6. 2020.

 

O tem smo vas že obveščali:

  • v objavi z naslovom Vloga za uveljavljanje pravic interventnih ukrepov je na voljo na objavi TUKAJ.
  • ter objavi z naslovom Koronazakon in kmečki zavarovanci na povezavi TUKAJ.
Nazaj

Prihajajoči dogodki