Zadnje opozorilo

Zadnje opozorilo

Delo organov KGZS, Sporočila za javnost, Obvestila za javnost, Kmetijstvo, Obvestila  | 
Zadnje opozorilo

Kmetijske nevladne organizacije opozorile na nevzdržni položaj slovenskega kmetijstva, v katerega nas vodijo nepremišljene odločitve odločevalcev in evropska Skupna kmetijska politika

Na današnji novinarski konferenci pred Državnim zborom so predstavniki kmetijskih nevladnih organizacij (KGZS, Sindikat kmetov Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zveza kmetic Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine) predstavili svoja stališča glede vse bolj nevzdržnega položaja, v katerem se nahaja slovenski kmet. Kmetje so namreč izgubili potrpljenje. Predolgo so bili tiho in dopustili, da jim drugi narekujejo, kako kmetovati na svoji zemlji. Ves čas poslušajo obljube, ki niso nikoli izpolnjene.

Zato so danes predstavili svoje zahteve.  Tako med drugim zahtevajo poštene, uresničljive in kmetu dostopne intervencije in zahteve ter spodbudno okolje za kmetovanje! Kmet je namreč skozi stoletja in generacije skrbel za naravo, okolje in obdelano krajino. Rezultat kmetovega dela je sedanje zeleno slovensko podeželje in blaginja slovenskih državljanov. Zato ne smemo dovoliti, da se to uniči, saj poti nazaj ni.

Predsednik KGZS Roman Žveglič je k temu še dodal, da je položaj slovenskega kmeta tako kritičen, da je današnji protest le odziv na te razmere. Hkrati je tudi poudaril: »Pri tem protestu ne gre samo za kmete, temveč za celotno družbo. Zato pozivamo potrošnike, da naj izbirajo in kupujejo hrano slovenskega porekla, naj bodo to lokalni izdelki, ki so tudi izbrane kakovosti.«

Na koncu so enotno pozvali, da je sedaj zadnji čas, da se  prisluhne težavam slovenskega kmeta in skupaj poiščemo rešitve za prihodnost slovenskega kmetijstva. To ni samo naša pravica, to je naša skupna odgovornost.

Nazaj

Prihajajoči dogodki