Uravnavanje populacije divjih zveri je nujno

Uravnavanje populacije divjih zveri je nujno

Kmetijstvo in okolje, Zbornica svetuje, Sporočila za javnost, Govedoreja, Drobnica, Živinoreja, Gozdarstvo in lovstvo  | 
Uravnavanje populacije divjih zveri je nujno

Na 18. seji Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bil včeraj obravnavan in s strani članov komisije podprt ter poslan v obravnavo Državnega zbora predlog Zakona o spremembah Zakona o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave.

Ključne besede: Interventni zakon, zveri, volk, medved

»V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije aktivno sodelujemo pri pripravi zakona, ki je nujen. Ohranjanje kmetovanja in poseljenost podeželja je eden najpomembnejših ciljev razvojnih politik, ki ga bo težko doseči brez zagotovljenega ravnovesja ter razumne politike upravljanja prostora. Za pretežni del Slovenije sta značilna drobna posestna struktura in gosta poseljenost. Kmetijska in gozdarska dejavnost ohranjata poseljenost na odmaknjenih območjih, kjer se prepletajo kmetijske in gozdne površine.

Treba se je zavedati, da je območje, primerno za velike zveri v Sloveniji, poseljeno. Gre za prostor, ki nudi zverem dobre možnosti za širitev. Uravnavanje populacije divjih zveri tako ne moremo prepustiti zgolj naravnim zakonitostim. Prav tako se situacije ne da rešiti le z občasnimi izjemnimi posegi,« meni direktor KGZS Branko Ravnik.  

Cilj predloga je, da se interventno poseže v populacijo rjavega medveda in volka, uravna gostota ter vzpostavi učinkovit način določanja števila velikih zveri v obsegu, ki omogoča sobivanje ter ohranitev kmetijske dejavnosti.

Predlog Zakona o spremembah Zakona o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave najdete TUKAJ.

Novica o tem je TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Perutnarstvo , Trženje in promocija

Vabilo na demonstracijski projekt - živinoreja, perutninarstvo

30. 11. 2022 ob 08:00

KGZ Ptuj

Vabimo vas na »Izvedba demonstracijskega projekta - Uporaba novejših tehnologij ohranjanja energije, zmanjševanje nastajanja plinov in izboljšanja dobrega počutja živali v perutninarski proizvodnji«, ki je organizirano v okviru Programa razvoja podeželja, podukrep Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri