Spremembe glede sezonske delovne sile

Spremembe glede sezonske delovne sile

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Hmeljarstvo, Rastlinska pridelava, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

Zaradi slabe epidemiološke situacije je sezonskim delavcem onemogočen prihod v Slovenijo.

Ključne besede: sezonsko delo, koronavirus

Epidemija COVID-19 je na področju kmetijstva odprla težavo glede zagotavljanja potrebne pomoči sezonskih delavcev pri spomladanskih opravilih. Trenutno delavce iščejo v hmeljiščih.

Prihod sezonskih delavcev iz Romunije, ki naj bi prišli na hmeljišča v teh dneh, je ustavljen. Predstavljal bi preveliko tveganje za varovanje zdravja prebivalcev Slovenije.

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sporočajo, da za nastalo težavo že iščejo rešitev.

Med drugim se urejajo pravne podlage, da bi se v začasno delo v kmetijstvu lahko vključili vsi državljani, ki bi to želeli ter jim možnosti in čas to tudi dopušča - študenti, upokojenci, delavci, ki so na čakanju in ostali.

Na ministrstvo se lahko obrnete vsi, tako iskalci dela kot ponudniki del. Pokličete lahko kontaktno točko ministrstva na številko 040 390 016 ali pišete na e-naslov: cz.mkgp@gov.si.

Povezave na informacije glede najema delovne sile:

  • Več o začasnem in občasnem delu v kmetijstvu, ki ga lahko opravlja študent, upokojenec, delavec v delovnem razmerju, brezposeln najdete TUKAJ.
    Vzorec pogodbe o začasnem in občasnem delu v kmetijstvu TUKAJ.
  • Osebno dopolnilno delo in ostale oblike dela so opisane TUKAJ.
    Cena vrednotnice za osebno dopolnilno delo od 1.4.2020 znaša 10,22 eur, plača se za koledarski mesec dela. Kupiti jo je možno na povezavi TUKAJ.
    Osebno dopolnilno delo ima za razliko od začasnega in občasnega dela v kmetijstvu svojo evidenco izvajalcev, ki je dostopna TUKAJ.
Nazaj

Prihajajoči dogodki