Prihajajo SPREMEMBE glede prodaje na kmetijah in tržnicah

Prihajajo SPREMEMBE glede prodaje na kmetijah in tržnicah

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Trženje in promocija, Gospodarjenje  | 
Prihajajo SPREMEMBE glede prodaje na kmetijah in tržnicah

S 15. februarjem 2021 pričnejo veljati nova pravila glede prodaje kmetijskih pridelkov in izdelkov. Do takrat velja objavljeno TUKAJ.

Obvezno testiranje za prodajo na tržnicah ostaja. Za prodajo na kmetiji pa od 15.2.2021 test ni več potreben.

K obveznosti testiranja bodo po novem zavezani tudi kmetje, ki svoje pridelke in izdelke prodajajo na premičnih stojnicah.

 

Ključne besede: Koronavirus, epidemija, vladni ukrepi, testiranje

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev na tržnicah bo dovoljeno le pod pogojem, da ponudniki oziroma kmetje, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev na tržnicah, enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi (test HAGT) ali z metodo verižne reakcije s polimerazo (test PCR), pri čemer lahko ponujanje in prodajanje blaga in storitev opravljajo le prodajalci, ki imajo negativni rezultat testa.

Za prodajo na kmetiji pa od 15.2.2021 test ni več potreben. Seveda pa je potrebeno spoštovati vsa preostala higienska priporočila.

Opozarjamo, da od 15. februarja dalje obveznost testiranja velja tudi za ponudnike oziroma kmetje, ki svoje pridelke in izdelke prodajajo na premičnih stojnicah. S tem se kmete, ki prodajo vršijo izven svoje kmetije izenačuje s tistimi na tržnicah.

Hkrati dodajamo, da je dosežena prednostna obravnava kmetov na testiranjih, podobno kot je to urejeno za osebe, ki opravljajo zdravstveno dejavnost; osebe, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja.

Testiranje ni potrebno osebi, ki:

  • predloži negativni rezultat testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG, ki ni starejši od 24 ur,
  • ima potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj 7, MODERNA 14 in AstraZeneca 21 dni,
  • ima potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAGT, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
  • ima potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Za testiranja so prodajalci na tržnicah dolžni poskrbeti sami.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Ekološko kmetijstvo , Živinoreja , Prireja mleka , Govedoreja , Drobnica ,

1. Seneni festival

25. 03. 2023 ob 10:00

BC Naklo, Strahinj 99, 4202 Naklo

Vabljeni na 1. Seneni festival, ki bo potekal v soboto, 25.3.2023, s pričetkom ob 10. uri, v BC Naklo. 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.