Predsednik Vlade RS sprejel predstavnike Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

Predsednik Vlade RS sprejel predstavnike Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

Kmetijstvo in okolje, Zbornica svetuje, Delo organov KGZS, Sporočila za javnost, Gospodarjenje  | 
Predsednik Vlade RS sprejel predstavnike Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič se je konec tedna sestal s predsednikom Vlade RS Janezom Janšo.

Na srečanju so skupaj z resornim ministrom dr. Jožetom Podgorškom, direktorjem KGZS Janezom Pircem in članom Sveta KGZS Žigo Kršinarjem iskali možnosti za rešitev težav glede Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 in finančnih sredstvih za prihajajoče petletno obdobje. Vlada RS bo preučila dodatne možnosti in jih skušala realizirati glede na gospodarsko rast.

»Predsednik Vlade RS je izrazil razumevanje glede situacije v kmetijstvu ter pomena pridelave varne in kakovostne hrane ter stabilne pogoje, ki zagotavljajo skladen in socialno vzdržen razvoj podeželja. Glede na trenutno situacijo, ko zaznavamo gospodarsko rast in v primeru, da se bo ta nadaljevala, se bodo našla tudi dodatna sredstva za spodbujanje razvoja kmetijstva. Žal je gospodarska situacija zaradi več razlogov težko predvidljiva, tako pogovori  še niso zaključeni in se bodo nadaljevali,« je po srečanju razložil predsednik KGZS Roman Žveglič

Svet KGZS bo prekinjeno sejo v prihodnjih dneh nadaljeval in sprejel sklepe glede nadaljnjih aktivnosti.

Ozadje:

Za novo petletno obdobje kmetijstva je v mesecu avgustu predsednik Vlade RS že zagotovil dodatnih 100 milijonov evrov sredstev. Člani Sveta KGZS so na 2. izredni seji 7. septembra 2021 obravnavali nov predlog finančnega razreza Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027. Seja Sveta KGZS je bila zaradi nestrinjanja z višino sredstev prekinjena. Slovensko kmetijstvo nujno potrebuje odobritev dodatnih sredstev v višini 380 milijonov evrov za namen posodobitve in prilagoditve ter zagotavljanja večje samooskrbe z varno in kakovostno hrano v naslednjem petletnem programskem obdobju. Manj sredstev bi namreč dodatno ogrozilo preživetje kmetijske panoge. Svet KGZS je zahteval takojšen sestanek s predsednikom Vlade RS.

Več o tem TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki