Položnic za kmečke zavarovance junija ne bo

Položnic za kmečke zavarovance junija ne bo

JSKS, Zbornica svetuje, Zaposlitev in sociala, Gospodarjenje  | 
Položnic za kmečke zavarovance junija ne bo

"Kmečki zavarovanci junija še ne bodo prejeli položnic," razlaga Urška Ahlin Ganziti s pravnega sektorja na KGZS.

Ključne besede: Izredna pomoč, koronavirus

V času korona krize so bili sprejeti različni ukrepi za pomoč kmetom, med drugim tudi odlog in oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost.

Med tem, ko je bilo za oprostitev plačila prispevkov potrebno zaprositi do konca maja, je bil odlog prispevkov avtomatično priznan vsem kmečkim zavarovancem, ki so na dan 6. 4. 2020 imeli manj kot 50 eurov dolga do države. Za njih so se avtomatično odložili prispevki za marec, april in maj.

Gre za prispevke, ki bi drugače zapadli v plačilo aprila, maja in junija. Kmečki zavarovanci, ki ste izpolnjevali pogoje za odlog plačila, niste prejeli položnic.

Kot smo že poročali v objavi na povezavi TUKAJ, bo treba odložene in ne tudi oproščene prispevke poravnati najkasneje do 31. marca 2022. Seveda lahko to storite tudi prej.

Ker položnic za odložene prispevke tudi v mesecu juniju ne boste prejeli, lahko višino zneska preverite na eDavkih ali pri Finančni upravi RS.

Vsi kmečki zavarovanci pa boste položnice prejeli v juliju, ko bodo zapadli v plačilo prispevki za mesec junij. Zaradi preklica epidemije z dnem 31. maj 2020, za junij namreč ni mogoče uveljaviti niti odloga, niti oprostitve plačila prispevkov.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki