Odločitev za cepljenje je odločitev za vrnitev v življenje, ki smo ga poznali pred marcem 2020

Odločitev za cepljenje je odločitev za vrnitev v življenje, ki smo ga poznali pred marcem 2020

JSKS, Zbornica svetuje, Sporočila za javnost, Gospodarjenje  | 
Odločitev za cepljenje je odločitev za vrnitev v življenje, ki smo ga poznali pred marcem 2020

Z željo preprečiti slabe epidemiološke napovedi in slediti ukrepom, ki bodo preprečili zaprtje gospodarstva zaradi okužb in karanten, v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije izražamo podporo aktivnostim pristojnega ministrstva in kampanji »Dnevi cepljenja – stopimo skupaj, varno in zdravo naprej«.

Kampanja bo potekala med 13. in 15. januarjem 2022 v upanju, da se s prvim, drugim ali tretjim odmerkom cepi čim več ljudi. Na cepilnih mestih bo potekalo celodnevno cepljenje, organizirane bodo mobilne enote. Ravnajte srčno in sočutno do sebe ter soljudi!

Ključne besede: Koronavirus, pandemija, ukrepi, cepljenje, zaščita, kmetje

V boju proti virusni pandemiji cepljenje še vedno ostaja najboljši ukrep. »Cepljeni in preboleli imamo v svojem telesu zaščito, naš imunski sistem ima spomin, zato se bomo proti virusu uspešno borili in potek bolezni povečini ne bo zahteval hospitalizacije. To dokazujejo dnevne številke, ki jih beležimo: od hospitaliziranih na navadnih oddelkih jih je 73 odstotkov necepljenih, v enotah intenzivne nege pa je delež necepljenih 85-odstoten. Necepljeni imajo veliko večjo verjetnost za težak potek bolezni.

Poleg tega so necepljeni veliko bolj izpostavljeni dolgotrajnim posledicam covida, tako imenovanemu »long covidu« ali postcovidnemu sindromu, s katerim se bomo v zdravstvu še dolgo soočali. Težave dolgega covida so utrujenost, zasoplost, težave s pljuči, srčno-žilne težave, kognitivne in mentalne spremembe, okvare vonja, okusa in drugih organov – pogosto pretežno negativno vplivajo na kakovost življenja,« sta med drugim na včerajšnji novinarski konferenci glede covid-19 izpostavila minister za zdravje dr. Janez Poklukar in akademik prof. dr. Franc Strle.

Minister poudarja, da v peti val epidemije vstopamo s prenizko precepljenostjo, preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom. »K cepljenju sem vas pozival ob vsaki priložnosti, ki mi je bila ponujena; tako v zasebnem življenju kot v funkciji ministra za zdravje. Toda odločitev za cepljenje je vaša odločitev. Sam sem prebolevnik in 3x cepljen, cepljeni so tudi moja žena in otroci. Naredil bom vse, kar je v moči zdravstva, da cepljenje približamo vsakemu in da vsakemu omogočimo čim bolj preprost dostop do cepljenja.«

Cilj ostaja enak: s prvim, drugim ali tretjim odmerkom precepiti čim več ljudi. Vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite šteje. Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020.

Ravnajte srčno in sočutno do sebe ter soljudi!

Posnetek novinarske konference TUKAJ.

Več informacij glede cepljenja TUKAJ

Naše pretekle vezane objave na temo TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki