Obrazložitev nadomestila za pridelovalce jabolk

Obrazložitev nadomestila za pridelovalce jabolk

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Sadjarstvo, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

Ker smo prejeli več klicev sadjarjev, ki izpostavljajo neenakopravno obravnavo izpada dohodka zaradi epidemije, objavljamo odgovor, ki so ga pripravili na MKGP. Finančno nadomestilo zaradi izpada dohodka zaradi epidemije covid-19 so prejeli le pridelovalci jabolk in ne tudi ostali pridelovalci sadja.

Ključne besede: Koronavirus, epidemija, vladni ukrepi, jabolka

Informacija glede Odloka o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pridelovalcem jabolk zaradi epidemije COVID-19 (35/2021), je bila na naši spletni strani objavljena TUKAJ.

"Namen ukrepa je dodelitev finančne pomoči pridelovalcem jabolk zaradi izpada dohodka zaradi epidemije covid-19, na podlagi 116. člena Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19, zaradi najmanj 30 % izpada dohodka glede na povprečje zadnjih treh let 2019-2017," sporočajo z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

Izdelane so bile ocene na podlagi modelnih kalkulacij za namizna jabolka, ki so izkazale, da se je zaradi posledic covid-19 dohodek neto dodana vrednost (NDV) pri pridelavi namiznih jabolk letine 2020 v primerjavi s povprečjem 2017–2020 zmanjšal za več kot 30 %. Pri doseženih pridelkih jabolk med 30 ton/ha in 40 ton/ha letine 2020 je ocenjen izpad dohodka med 39 % in 60 %.

Vzroki za podporo pridelovalcem jabolk zaradi izpada dohodka so: nezmožnost prodaje zalog jabolk, zmanjšanja prodaje količin jabolk zaradi zaprtja sektorja HoReCa (izraz HoReCa je okrajšava za hotelirstvo, restavracije, catering), zmanjšanja prodaje količin jabolk v trgovine, dodatni stroški zaradi zagotavljanja zaščitne opreme in testiranj, večja poraba delovnih ur zaradi upoštevanja omejitev za zajezitev epidemije covid-19 (povečan strošek najete sezonske delovne sile), povečevanje stroškov skladiščenja in hlajenja jabolk. Zaradi podaljšanja obdobja skladiščenja in hlajenja jabolka izgubljajo na kakovosti in posledično tudi na ceni.

 "Za ostale sadne vrste ne moremo upravičiti izpada dohodka zaradi epidemije COVID-19 glede na upravičeno obdobje od 1.10.2020 dalje. Pravna podlaga za tako finančno nadomestilo je 116. člen Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 175/20, 203/20 – ZIUPOPDVE in 15/21 – ZDUOP), ki določa upravičeno obdobje pomoči od 1. oktobra 2020 do 30. junija 2021."

Nazaj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri