Ne zamudite - manjši prispevki za kmečke zavarovance

Ne zamudite - manjši prispevki za kmečke zavarovance

Zbornica svetuje, Sporočila za javnost, Zaposlitev in sociala, Kmetijske podpore, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

Ne spreglejte! Zadnji dan za vložitev zahtevka za zmanjšanje ali odpis prispevkov kmečkih zavarovancev zaradi suše v letu 2022 je 14. april 2023.

Ključne besede: suša 2022, prispevki, zmanjšanje, odpis, kmački zavarovanci, zahtevek, vloga

O možnosti uveljavljanja zmanjšanja ali odpisa prispevkov za kmete, ki so pokojninsko in invalidsko zavarovani na podlagi opravljanja kmetijske dejavnosti (kmečki zavarovanci) in so utrpeli škodo zaradi suše v letu 2022 smo že pisali TUKAJ. S tokratno objavo želimo opozoriti, da se rok za oddajo zahtevka izteka.

Ponovno poudarjamo, da je skladno z Zakonom o pogojih, pod katerimi se kmetom zmanjšani ali odpisani prispevki štejejo za plačane (ZPKZ, Uradni list RS, št. 48/92 in 21/95), zahtevek potrebno vložiti v roku 15 dni od nastanka škode. V primeru suše v letu 2022 se kot datum nastanka škode upošteva datum sklepa s katerim Vlada RS potrdi končno višino škode in razglasi naravno nesrečo.

Vlada RS je na svoji redni seji 30. marec 2023 sprejela sklep s katerim je potrdila Končno oceno neposredne škode v tekoči kmetijski proizvodnji zaradi posledic suše leta 2022. Zadnji dan za vložitev zahtevka za zmanjšanje ali odpis prispevkov zaradi suše v letu 2022 je tako 14. april 2023. Do tega dne lahko kmečki zavarovanci, ki tega še niste storili, na Finančno upravo RS vložite zahtevek, in sicer:

  1. elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki
  2. osebno ali po pošti na finančni urad, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register.

Zahtevek se predloži na obrazcu, ki je na voljo TUKAJ.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki