Predelava mleka in dobra higienska praksa

Predelava mleka in dobra higienska praksa

Dopolnilne dejavnosti, Predelava živil živalskega izvora, Gospodarjenje, Trženje in promocija, Izobraževanje  | 

Mleko spada med osnovna živila in ker ga pijemo od rojstva, se zdi, da o njem vemo vse. Pa res? Mleko zagotavlja veliko življenjsko pomembnih snovi, zato ni slučaj, da mu strokovnjaki pravijo tudi popolno živilo. Mleko in mlečni izdelki so predvsem naravni vir kakovostnih beljakovin in dobro izkoristljivega kalcija, vsebujejo pa tudi mnoge druge pomembne snovi, prisotne v idealni kombinaciji.
Veliko kmetij se ukvarja z rejo krav molznic, ovc ali koz. In dodana vrednost mleku je prav predelava doma pridelanega mleka v različne mlečne izdelke, kar s priglašeno dopolnilno dejavnostjo lahko privede seveda tudi do povečanega dohodka na kmetiji.

V spletnem seminarju smo se tokrat osredotočili le na nekaj mlečnih izdelkov. O postopkih predelave mleka v jogurte, skuto in mehke sire ter sir za žar je predavala Sara Ketiš, specialistka za higieno mleka in sirarstvo pri KGZS – Zavodu Ptuj, opozorila pa je tudi na najpogostejše napake. Dobro higiensko prakso pri predelavi mleka, ki je še kako pomembna za varnost živil je predstavila Terezija Lavrič, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetiji pri KGZS – Zavodu Novo mesto.

Nazaj