Gnojenje vinske trte in stabilizacija čiščenja vina

Gnojenje vinske trte in stabilizacija čiščenja vina

Vinogradništvo in vinarstvo, Gospodarjenje, Izobraževanje  | 

Trta je sicer skromna rastlina, ki ne potrebuje veliko hranil, če pa želimo, da bodo trte vsako leto optimalno obrodile in dale vince nam sladko, kot pravi France Prešeren, je pomembno tudi gnojenje. S tem namreč zagotavljamo ohranjanje rodovitnih tal in zdravega razvoja trt, kar vpliva na optimalno prehrano in dolgoletno ekonomično količinsko pridelavo kakovostnih pridelkov grozdja in vina. Gnojimo zato, da vračamo hranila, ki jih s pridelkom odnašamo iz vinograda, zato ji moramo to kar odnesemo tudi vrniti. O gnojenju vinogradov je predaval Jernej Martinčič, specialist za vinogradništvo pri KGZS – Zavodu Novo mesto.

V tem času je primerno negovano vino čisto, ustrezne barve, vonja in okusa, tako da lahko razmišljamo o pripravi vina za prodajo. Vino, namenjeno za stekleničenje je seveda potrebno primerno pripraviti. Pred stekleničenjem je potrebno opraviti obvezno stabilizacijo vina. O vrstah in postopkih stabilizacije vina nas je podučila Ivanka Badovinac, specialistka za vinarstvo pri KGZS-Zavodu Novo mesto.

Nazaj