Znani zmagovalki natečaja Evropska inovativna kmetica 2021

Znani zmagovalki natečaja Evropska inovativna kmetica 2021

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Trženje in promocija, Dopolnilne dejavnosti  | 
Znani zmagovalki natečaja Evropska inovativna kmetica 2021

Nagrado »Innovation Award for Women Farmers 2021« sta osvojili Nazaret Mateos Alvarez iz Španije ter Immacolata Migliaccio iz Italije. Slovenske predstavnice se tokrat niso uvrstile v finale izbora tekmovanja, ki ga prireja Copa-Cogeca.

Ključne besede: Innovation Award, inovativna kmetica, Copa-Cogeca

Vseevropski natečaj za nagrado inovativna kmetica je priložnost za izpostavitev vloge žensk na podeželju ter predstavitev inovativnih projektov, ki so jih le-te zasnovale. Gre za projekte, ki omogočajo živeti uspešne zgodbe, podprte tudi z evropskimi sredstvi.

Tema letošnjega natečaja je bil Evropski zeleni dogovor in prilagajanje kmetij na podnebne spremembe. »Z letošnjo nagrado smo želeli pokazati, kako kmetice spodbujajo razvoj novih poslovnih modelov in svojo aktivno vlogo pri reševanju največjih izzivov v kmetijskih in gozdarskih podnebnih ukrepih,« so poudarili organizatorji in še: »Letošnje prijave so bile izjemne in želimo se zahvaliti vsem kandidatkam. Vse finalistke si zaslužijo priznanje za pomembno vlogo, ki jo imajo v kmetijskem sektorju in družbi.«

Zmagovalka izbora je Nazaret Mateos Alvarez iz Španije, ki se ukvarja z ekološkim gojenjem gob. Vsi objekti so okolju prijazni, pri gojenju pa sledi načelu krožnega gospodarstva brez odpadkov. Nastale odpadke uporablja kot organsko gnojilo. Delo poteka ročno, za gojenje gob ne potrebuje dodatnega ogrevanja ali hlajenja ter v izogib odpadni vodi ne uporablja samodejnega zalivanja.

Drugo mesto in posebno nagrado je prejela Immacolata Migliaccio iz Italije. Ukvarja se z ekološkim kmetovanjem, ki ga je nadgradila z uporabo uporabo digitalnih tehnologij in tehnologij umetne inteligence.

Za naziv Evropska inovativna kmetica so se potegovale tudi tri kandidatke s Slovenije, ki žal niso prišle v ožji izbor.

Predstavitvene videe finalistk si lahko ogledate TUKAJ.

Posnetek zaključnega dogodka najdete TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Govedoreja , Živinoreja , Živinoreja , Živinoreja

Vabljeni Dan odprtih vrat OC Preska

30. 03. 2023 ob 09:00

OC Preska, Cesta v Bonovec 1, Medvode

Vabljeni na dan odprtih vrat OC Preska, ki bo v četrtek, 30. marca, ob 9.00 na Osemenjevalnem centru Preska, Cesta v Bonovec 1, Medvode.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.