Znani zmagovalki natečaja Evropska inovativna kmetica 2021

Znani zmagovalki natečaja Evropska inovativna kmetica 2021

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Trženje in promocija, Dopolnilne dejavnosti  | 
Znani zmagovalki natečaja Evropska inovativna kmetica 2021

Nagrado »Innovation Award for Women Farmers 2021« sta osvojili Nazaret Mateos Alvarez iz Španije ter Immacolata Migliaccio iz Italije. Slovenske predstavnice se tokrat niso uvrstile v finale izbora tekmovanja, ki ga prireja Copa-Cogeca.

Ključne besede: Innovation Award, inovativna kmetica, Copa-Cogeca

Vseevropski natečaj za nagrado inovativna kmetica je priložnost za izpostavitev vloge žensk na podeželju ter predstavitev inovativnih projektov, ki so jih le-te zasnovale. Gre za projekte, ki omogočajo živeti uspešne zgodbe, podprte tudi z evropskimi sredstvi.

Tema letošnjega natečaja je bil Evropski zeleni dogovor in prilagajanje kmetij na podnebne spremembe. »Z letošnjo nagrado smo želeli pokazati, kako kmetice spodbujajo razvoj novih poslovnih modelov in svojo aktivno vlogo pri reševanju največjih izzivov v kmetijskih in gozdarskih podnebnih ukrepih,« so poudarili organizatorji in še: »Letošnje prijave so bile izjemne in želimo se zahvaliti vsem kandidatkam. Vse finalistke si zaslužijo priznanje za pomembno vlogo, ki jo imajo v kmetijskem sektorju in družbi.«

Zmagovalka izbora je Nazaret Mateos Alvarez iz Španije, ki se ukvarja z ekološkim gojenjem gob. Vsi objekti so okolju prijazni, pri gojenju pa sledi načelu krožnega gospodarstva brez odpadkov. Nastale odpadke uporablja kot organsko gnojilo. Delo poteka ročno, za gojenje gob ne potrebuje dodatnega ogrevanja ali hlajenja ter v izogib odpadni vodi ne uporablja samodejnega zalivanja.

Drugo mesto in posebno nagrado je prejela Immacolata Migliaccio iz Italije. Ukvarja se z ekološkim kmetovanjem, ki ga je nadgradila z uporabo uporabo digitalnih tehnologij in tehnologij umetne inteligence.

Za naziv Evropska inovativna kmetica so se potegovale tudi tri kandidatke s Slovenije, ki žal niso prišle v ožji izbor.

Predstavitvene videe finalistk si lahko ogledate TUKAJ.

Posnetek zaključnega dogodka najdete TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Ekološko kmetijstvo

Specializirano predavanje in dobre prakse trženja

19. 03. 2024 ob 17:00

Predavalnica KGZ Celje, Trnoveljska c...

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije (ZDEKS) v okviru "Aktivnosti za pospeševanje razvoja ekološkega kmetovanja v letu 2023" vabi na

Specializirano predavanje in dobre prakse trženja:

ZNAČILNOSTI IN PREDNOSTI EKOLOŠKE ŽIVINOREJE  s koraki do uspešne preusmeritve

& DIREKTNO TRŽENJE EKOLOŠKEGA MESA Z DODANO VREDNOSTJO na primeru predelave in prodaje ekološke kmetije Jenšterle