Zmago na kmečkih igrah je slavilo Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine

Zmago na kmečkih igrah je slavilo Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine

Turizem, Trženje in promocija, Izobraževanje, Gospodarjenje  | 
Zmago na kmečkih igrah je slavilo Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič se je z ekipo sodelavcev, na Prevaljah udeležil 33. državnih in 12. mednarodnih kmečkih iger. Gre za največji dogodek podeželske mladine, ki se vsako leto odvijajo pod okriljem Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) in povezuje društva mladih s podeželja ter ostala mladinska društva Slovenije.

Ključne besede: državne kmečke igre

Namen iger je ohranjanje običajev, druženje in izobraževanje, kar člani društev mladih prepoznavajo kot eno od prednostnih področij njihovega delovanja. DPM Mežiška dolina je na lanskih igrah osvojilo 1. mesto, zato je bila izvedba letošnjih iger njihova naloga.

Projekt, na katerega so se članice in člani društva pripravljali več mesecev, so izpeljali odlično. Predsednica društva Ana Krajnc, ponosna na ekipo, ki je realizirala zastavljene ideje pravi: "Naredili smo več kot smo si zamislili, bilo je čudovito. Pomemben vidik pri organizaciji dogodka je promocija regije, zato smo poleg iger, ki opominjajo na posebnosti našega območja, na dogodku ponudili tradicionalne jedi kot so kvočevi nudlni, pavrški burger in bograč.«

Na tekmovanju v različnih igrah in kmečkih opravilih je sodelovalo prek 150 udeležencev iz Slovenije in tujine, zmago je slavilo Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine. Tekmovalo je 25 ekip, med njimi 21 iz Slovenije, dve iz Švice ter posebni ekipi Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS.

Vsako ekipo je sestavljalo šest tekmovalcev, štirje fantje in vsaj dve dekleti. Tekmovalci so lahko na dan tekmovanja praznovali 40. rojstni dan, niso pa smeli biti starejši. Vodja ekipe je na dan tekmovanja izžrebal startno številko, ki je določila parcelo košnje in grabljenja ter vrstni red tekmovanja v ostalih disciplinah.

Udeleženci in udeleženke iger so se najprej pomerili v košnji, kjer je bil že drugo leto zapored nepremagljiv Jaka Krek iz Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, ter grabljenju, kjer je slavila Neža Lomber iz Društva kranjsko in tržiške podeželske mladine.

»Koroška je z gozdom zelo pokrita dežela, zato so že od nekdaj denar služili tudi s spravilom lesa. Ker so včasih naši dedki in babice z velikimi težavami in mukami sekali ter spravljali les ročno, smo se v našem društvu odločili, da se jim poklonimo z igro spravila lesa – štrafanjem,« so za tretjo igro navedli organizatorji. 

Četrta igra pa je obujala spomine na otroštvo in narodne pripovedke iz Mežiške doline. Pripovedka z naslovom Kako je medved hruške tresel, je bila osnova za igro z naslovom Bohvoni za kvoce, pri kateri so tekmovalci z »bohlonijem« (obiralcem sadja) obirali hruške ter na poti do cilja premagali še nekaj ovir. 

Nazaj

Prihajajoči dogodki