Zmagala ekipa DPM Velike Lašče

Zmagala ekipa DPM Velike Lašče

Sporočila za javnost, Izobraževanje, Obvestila za javnost, Izobraževanja, Obvestila  | 
Zmagovalna ekipa kviza Mladi in kmetijstvo DPM Velike Lašče

Zmagovalna ekipa kviza Mladi in kmetijstvo DPM Velike Lašče

Na 51. državnem kvizu Mladi in kmetijstvo so v konkurenci 11 ekip, ki so se dokazala na regijskih tekmovanjih, slavile zmago Katja Indihar, Nika Petrič in Tinkara Perhaj iz DPM Velike Lašče. Pokal za drugo mesto je odnesla ekipa DPM Mislinjske doline, tretji pa so bili mladi iz DPM Suha Krajina. 

Prireditev vsako leto organizirata v pomladnem času Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine v sodelovanju z društvom, ki je v preteklem letu zmagalo na kvizu. Ker so lani zmagali mladi iz Društva Kranjske in Tržiške podeželske mladine, je letos tekmovanje potekalo v ŠD Šenčur.

V uvodnem pozdravu je podžupan občine Šenčur Aleš Perič Močnik nagovoril vse prisotne in poudaril pomen krompirja za tukajšnje kmete, tudi skozi zgodovino, in izrazil veselje, da je ena izmed tem letošnjega kviza prav krompir.  Zbrane sta pozdravila novoizvoljeni predsednik DKTPM Rok Roblek in direktor KGZS - Zavoda Kranj Mitja Kadoič, ki je tekmovalcem poleg znanja zaželel tudi malo »krompirja« pri odgovorih. Zbrane so nagovorili še predsednica ZSPM Anja Mager, direktor KGZS Janez Pirc in namestnik direktorice direktorata za kmetijstvo na MKGP Igor Ahačevčič.

Osrednji in za mlade tekmovalce najbolj napeti del, v katerem so se pomerili v znanju o krompirju, pašništvu, mladih kmetih in 30-letnici ZSPM, je potekal pod budnimi očmi strokovne komisije, ki so jo sestavljali Eva Kutnar, Jana Žiberna, Anton Zavodnik, dr. Peter Dolničar in Jože Očko.

V sklopu prireditve je bilo izvedeno tudi tekmovanje v praženju krompirja. Sedem ekip je na edinstven način predstavilo svoj pražen krompir, ki je bil pripravljen po izvirnih recepturah. Ocenjevalci Martina Kumedej, Klemen Bobnar in Adrijan Galjot so opravil strokovno oceno pripravljenih jedi in presodili, da je pražen krompir najboljši, če je ekipa povezana in izvirna tudi v svoji predstavitvi. Dobra volja je namreč najboljša skrivna sestavina praženega krompirja.

Prireditev se je zaključila ob poskočnih ritmih ansambla Gadi.

Nazaj

Prihajajoči dogodki