Zmaga v Slovenske Konjice, najboljši kosec Gašper Čarman, grabljica pa Katja Šturm

Zmaga v Slovenske Konjice, najboljši kosec Gašper Čarman, grabljica pa Katja Šturm

JSKS, Sporočila za javnost, Turizem, Trženje in promocija  | 
'Najhitrejši, najmočnejši in najvišji' so bili iz DPM Slovenske Konjice. (Foto: Vanja Maurano)

'Najhitrejši, najmočnejši in najvišji' so bili iz DPM Slovenske Konjice. (Foto: Vanja Maurano)

V soboto, 2. julija, je Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine, skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM) organiziralo in izvedlo 36. državne in 13. mednarodne kmečke igre.

 

Ključne besede: ZSPM, Državne in mednarodne kmečke igre, Goriče, DPM kranjske in tržiške podeželske mladine

Dogodek se je odvijal v Goričah pri Kranju. Na dogodku je sodelovalo 26 ekip. Izmed teh se je 21 ekip društev podeželske mladine potegovalo za laskavi naziv državnih prvakov, 3 ekipe so tekmovale v mednarodni kategoriji in so prihajale iz ZDA, Nemčije in Švice. Dve ekipi pa sta tekmovali izven konkurence in s tem pokazali podporo organizatorjem. To sta bili ekipi gorenjskih županov in ekipa Zveze kmetic Slovenije. Tako je bilo letos moč prvič opazovati žensko kosico in moškega 'grabljača'.  

Tekmovalci so se pomerili v že tradicionalnih dveh igrah – košnji in grabljenju ter treh različnih spretnostnih igrah. Svoje spretnosti so pokazali v igrah s pridihom gorenjskih običajev. Te so zajemale žganjekuho, molžo krav v planinah in pa pobiranje pridelkov, ki so vzklili na gorenjskih njivah.

Zmagovalci

Najboljši kosec je postal Gašper Čarman in Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, srebro si je prislužil Miha Podbukovšek iz DPM Slovenske Konjice, bron pa je odšel na Koroško, h Gregi Javorniku iz DPM Mislinjske doline.

Najboljša grabljica je postala Katja Šturm iz DPM Škofja Loka, tik za njo, na drugem mestu je stala Brina Brinovec iz DPM Hribci, tretje mesto pa si je prislužila Ana Likeb iz DPM Šaleška dolina.

Ekipno so bili najboljši in si s tem prislužili naziv Državnega prvaka v kmečkih igrah - DPM Slovenske Konjice. Drugo mesto v igrah so si prislužili DŠM Litija in Šmartno. Tretje mesto pa so osvojili člani ekipe DPM Mislinjske doline.

Dogajanje ob igrah

Dogodek so organizatorji popestrili z različnimi aktivnostmi. Imeli so sejem kmetijske mehanizacije, podjetje Grapak pa je predstavilo svojo seneno linijo. Da ni bilo (pre)vroče, so poskrbeli za osvežitev s sladoledom, bazenom, kmečkimi koktejli in ostalo hladno pijačo. Svojo srečo si lahko preizkusil tudi s srečelovom, novo frizuro pa ti je uredil brivec.

Čez dan sta za glasbo poskrbela DJ Tim Mlakar in DJ Ambro, zvečer pa je za zabavo poskrbel ansambel Stil. (Vir: Sporočilo za javnost ZSPM)

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki