Živinoreja v EU skladna s predpisi o zdravilih za uporabo v veterinarski medicini

Živinoreja v EU skladna s predpisi o zdravilih za uporabo v veterinarski medicini

Kmetijstvo in okolje, Živinoreja, Živinoreja, Živinoreja, Živinoreja  | 
Živinoreja v EU skladna s predpisi o zdravilih za uporabo v veterinarski medicini

Najnovejše poročilo Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) o prisotnosti ostankov zdravil za uporabo v veterinarski medicini in nekaterih snovi v živih živalih in živalskih proizvodih ponovno dokazuje, da živinorejci sprejemajo potrebne ukrepe za izpolnjevanje predpisov EU o uporabi zdravil za uporabo v veterinarski medicini. Odstotek neskladnih vzorcev v letu 2021 je bil nižji kot v prejšnjih letih.

Ključne besede: živinoreja, zdravila, predpisi

Leta 2021 so vse države članice EU, Islandija, Norveška in Združeno kraljestvo v okviru spremljanja ostankov poročale o skupno 621 205 vzorcih. Zakonodajni okvir EU opredeljuje najvišje dovoljene vrednosti, ki so dovoljene v programih nadzora živil in spremljanja za nadzor prisotnosti zdravil za uporabo v veterinarski medicini v živalih za proizvodnjo živil in živalskih proizvodih, ter najvišje dovoljene vrednosti ostankov pesticidov v ali na živilih in krmi rastlinskega in živalskega izvora ter prisotnost nekaterih onesnaževal v živalskih proizvodih. Na splošno je bilo leta 2021 od 351 637 ciljnih vzorcev le 0,24 % neskladnih vzorcev, torej skoraj nobenega; gre za trend, ki ga opažamo v zadnjem desetletju. To poudarja, da se ostanki skorajda ne pojavljajo in da jih pristojni organ, ki te proizvode odstrani s trga, vedno odkrije, kar zagotavlja varnost živil EU.

To poročilo je jasen in celovit dokaz zavezanosti evropskih živinorejcev k zagotavljanju varnosti prehranske verige in varovanju javnega zdravja.

"To je pozitiven trend, ki kaže, da živinorejci v EU resno jemljejo svojo odgovornost za zagotavljanje varnosti prehranske verige. Pozitivne novice se težje prebijejo skozi medijski zid, vendar bi jih bilo treba bolj poudarjati, tudi s strani nosilcev odločanja v EU. To še dodatno dokazuje, kako pomembno je ohraniti evropski živinorejski sektor in preprečiti, da bi evropske politike povzročile zmanjšanje števila proizvajalcev v Evropi," je dejal Miguel-Angel Higuera, predsednik delovne skupine Copa-Cogeca za zdravje in dobro počutje živali. 

Vir: Copa-Cogeca

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Rastlinska pridelava , Poljedelstvo , Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo , Sadjarstvo , Vinogradništvo in vinarstvo

Vabilo na demonstracijski prikaz - avtomatizacija namakanja

12. 06. 2023 ob 07:00

Novo mesto

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta — primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop NAMAKNJE. 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.