Zelenjavna veriga o aktualnih temah

Zelenjavna veriga o aktualnih temah

Delo organov KGZS, Sporočila za javnost, Strokovni odbori, Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo  | 
Zelenjavna veriga o aktualnih temah

Odbor zelenjavne verige poskuša rešiti težave pri odkupu slovenske zelenjave.

Ključne besede: odkupne cene, izbrana kakovost

Partnerji zelenjavne verige so v preteklem obdobju pripravili temeljne dokumente, ki naj bi prispevali k rešitvi nekaterih težav ter k enakopravnejšim odnosom znotraj verige. Kljub temu ostajajo temeljni problemi še vedno odprti. Na tokratnem sestanku so partnerji drug drugemu predstavili probleme s katerimi se obe strani srečujeta že vrsto let in jih nista uspeli rešiti.

Slovenski pridelovalci zelenjave še vedno opozarjajo na prenizke odkupne cene, neustrezno sledljivost, pomanjkanje delovne sile in fitofarmacevtskih sredstev (FFS). Odkupne cene ne pokrivajo stroškov pridelave slovenske zelenjave. Pridelava slovenske zelenjave je dražja od uvožene, saj temelji na tehnologiji integrirane pridelavi t.j. pridelave z manj FFS in manj mineralnimi gnojili kot tudi na poštenem plačilu sezonske delovne sile. Trgovci prilagajajo cene masovni pridelavi uvožene zelenjave, ki je pridelana pod bistveno drugačnimi pogoji in zato tudi večkrat slabše kakovosti. Statistični podatki o tržni pridelavi zelenjave v Sloveniji govorijo o povečanju pridelave zelenjave v zadnjih letih, dejansko pa je slovenske zelenjave na trgu malo. Pridelovalci zato opozarjajo, da je potrebno na trgu narediti red in povečati sledljivost, da bo blago na polici res slovensko. Ureditev razmer je nujna tudi pred vstopom sektorja zelenjave v shemo Izbrana kakovost (IK).

Na drugi strani opozarjajo trgovci na slabo organiziranost pridelovalcev, neustrezno pripravo zelenjave za trg in premajhne količine slovenske zelenjave, kar posledično pomeni tudi manj oglaševanj in slabšo promocijo slovenske zelenjave. Poudarjajo tudi, da cene postavlja trg in trgovci niso pripravljeni ponuditi za slovensko zelenjavo višjih odkupnih cen kot so v tujini. Trgovce skrbi tudi IK, saj pri sadju, ki je že v shemi IK opažajo, da pri kupcih ne dosega višje cene.

K ureditvi razmer na trgu z zelenjavo naj bi prispevale tudi nove določbe Zakona o kmetijstvu, ki z letom 2019 prinašajo dodatne zahteve glede sklepanja pogodb v verigi preskrbe s hrano, vendar je v zvezi s tem še precej odprtih vprašanj glede katerih pridobivajo trgovci še pojasnila s strani MKGP.

Partnerji so se dogovorili, da o vsej omenjeni problematiki spregovorijo v širšem sestavu zelenjavne verige v decembru. Takrat bodo znani tudi že rezultati pogovorov z novo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, trgovci pa bodo lahko tudi podali informacije v zvezi z implementacijo določb zakonodaje glede pogodb za leto 2019.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki