Že 91. vinarski tečaj

Že 91. vinarski tečaj

Zbornica svetuje, Vinogradništvo in vinarstvo, Izobraževanje  | 
Že 91. vinarski tečaj

Januarja so na KGZS - Zavodu Maribor na pobudo pridelovalcev pod vodstvom Tadeje Vodovnik Plevnik organizirali tečaj z naslovom Vinarstvo – osnove vinarstva za donegovanje in stekleničenje vina.

Gre za tečaj, katerega korenine segajo v davno leto 1978, ko je v veljavo stopil Pravilnik o načinu vodenja registra proizvajalcev grozdja in vina. Kot ključni se za organizacijo prvega tečaja omenja datum  9. 2. 1979, ko se je na sedežu Zadružne zveze v Ljubljani organiziral razgovor o pripravi in izvedbi prvega tečaja. Teorija se je izvedla v Mariboru od 7. do 17. novembra leta  1979 in to je postal temelj za naslednjih 90 tečajev v vinorodni deželi Podravje.

Letošnji, že 91. tečaj bo po vseh opravljenih obveznostih v zgodovino vpisal novih 29 izobražencev na področju vinarstva. Vodja je v program vključila zelo aktualne teme, katere so temelj za dobro delo vsakega vinogradnika in vinarja.  Skupaj so se v teoriji in praksi sprehodili po poti od trte do vina. Slednjega so na zaključni ekskurziji tudi  pokusili.

Kot se za uvod v tak tečaj spodobi, so najprej predelali vsebine na temo: zasnove vinogradov, tehnologije pridelave grozdja, sortimenta, rekli nekaj besed o trsni cepljenki, nadaljevali pa s trgatvijo in vsemi enološkimi postopki in pristopi. Tečajnikom je bilo iz prve roke podano delo enološkega  laboratorija za kontrolo kakovosti vina ter delo vinarske inšpekcije na terenu. Za sklepno dejanje so se tečajniki odpravili na strokovno ekskurzijo v Slovenske Konjice, kjer so si pod vodstvom enologa Saše Topolška ogledali  vinsko klet Zlati grič. V kleti letno pridelajo 0,5 l vina za vsakega Slovenca,  torej milijon litrov. Skupna ugotovitev je bila, da so s primerom svoje dobre prakse lahko ostalim velikim vinogradnikom in vinarjem le vzor. 

Ob zaključku druženja so se ustavili na turistični kmetiji Gora pod lipo na Tinjski gori. Sledila sta okrepčilo v obliki pohorskega lonca in ogled vinske kleti z degustacijo vin Gregorič. Tako tečaj kot dan sta se bližala h koncu in misli so že večini uhajale v domače kleti. V domače kleti predvsem v smislu, kaj bomo ob novem, razširjenem pogledu na vinarstvo doma še izboljšali.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Govedoreja , Živinoreja , Živinoreja , Živinoreja

Vabljeni Dan odprtih vrat OC Preska

30. 03. 2023 ob 09:00

OC Preska, Cesta v Bonovec 1, Medvode

Vabljeni na dan odprtih vrat OC Preska, ki bo v četrtek, 30. marca, ob 9.00 na Osemenjevalnem centru Preska, Cesta v Bonovec 1, Medvode.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.