Združenju turističnih kmetij bo predsedoval Matija Vimpolšek

Združenju turističnih kmetij bo predsedoval Matija Vimpolšek

Sporočila za javnost, Turizem  | 
Na novinarski konferenci so med drugimi spregovorili (od leve): dosedanji predsednik ZTKS Venčeslav Tušar, novi predsednik Matija Vimpolšek in predsednik KGZS Cvetko Zupančič.

Na novinarski konferenci so med drugimi spregovorili (od leve): dosedanji predsednik ZTKS Venčeslav Tušar, novi predsednik Matija Vimpolšek in predsednik KGZS Cvetko Zupančič.

Združenje reprezentativen sogovornik vsem partnerjem

Na 6. redni skupščini Združenja turističnih kmetij Slovenije (ZTKS) je bil za novega predsednika združenja izvoljen Matija Vimpolšek, mladi prevzemnik turistične kmetije Vimpolšek z Brežic.

»Kar nekaj problemov nam je uspelo rešiti skupaj z Združenjem turističnih kmetij Slovenije, da smo pridobili obstoječ status turističnih kmetij,« je na današnjem 20. srečanju članov ZTKS v Čatežu, kjer se je zbralo okoli 100 članov združenja, povedal predsednik KGZS Cvetko Zupančič. Ob tem se je zahvalil predsedniku ZTKS Venčeslavu Tušarju za njegov doprinos pri razvoji turizma na kmetiji in zaželel uspešno delo Matiji Vimpolšku, ki je bil danes, na 6. redni skupščini ZTKS izvoljen za novega predsednika Združenja turističnih kmetij Slovenije. 

»Po dvajsetih letih lahko rečemo, da smo s pobudami iz prakse vplivali na zagotavljanje ustreznih pogojev za opravljanje turistične dejavnosti na kmetiji, ki so omogočili obstoj in razvoj turističnih kmetij in ohranitev številnih delovnih mest, saj prav turizem na kmetiji predstavlja zelo dobro nadgradnjo kmetijski pridelavi,« je še dodal Zupančič in opozoril na pomen dela kmetov z besedami: »Prav je, da se znamo pohvaliti z 20. majem, svetovnim dnevom čebel, a tudi na kmete se ne sme pozabiti, drugače čebele ne bodo imele kaj opraševati.«

Pri usklajevanju pogojev za opravljanje dejavnosti je združenje v sodelovanju s KGZS aktivno sodelovalo z ministrstvom za kmetijstvo in ministrstvom za gospodarstvo ter drugimi ministrstvi. »Turistična kmetija je kmetija z dopolnilno dejavnostjo in ne gospodarska družba,« je poudaril minister za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan ter dodal, da bo prihodnji teden izdana uredba o dopolnilnih dejavnostih, ki bo odprla nekatere nove možnosti kot na primer skrb za starostnike in možnost avtodomov na kmetijah ter olajšala trženje vina.

Posebej se je zahvalil članom združenja za imenitno predstavitev na sejmu Grüne Woche v Berlinu. »Vesel sem, da se krepite, številčno rastete. Danes bi izkoristil, da se zahvalim. Imate le eno vodstvo, ste vedno usklajeni, ko pridete na ministrstvo se pogovarjamo z vašimi predstavniki, a pogovarjamo se z vsemi vami,« je še povedal in omenil 20. maj, svetovni dan čebel, ki dela Slovenijo še bolj prepoznavni po sonaravnosti. Tudi zaradi tega je vedno bolj zanimiva za tuje turiste. 

Novi predsednik ZTKS Matija Vimpolšek je mladi prevzemnik turistične kmetije, ki leži na obrobju Brežic. Na kmetiji, kjer se ukvarjajo z pridelavo poljščin in zelenjave, na prostem redijo perutnino ter prašiče in so poznani kot odlični vinogradniki. Kot glavni cilj dela ZTKS izpostavlja aktivnosti za še večjo prepoznavnost kmetij ter zmanjšanje obsega birokracije: »Na kmetijah se ukvarjamo z živinorejo, sadjarstvom, vinogradništvom, večere nam jemlje delo s papirji. Obseg tega dela bomo skušali zmanjšati.«

Nazaj

Prihajajoči dogodki