Zdaj je čas – oddajte vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost!

Zdaj je čas – oddajte vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost!

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Ekonomika in davki, Gospodarjenje  | 
Zdaj je čas – oddajte vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost!

Zavezanci, ki davčno osnovo od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti ugotavljate na podlagi katastrskega dohodka kmetijskih in gozdnih zemljišč ter pavšalne ocene dohodka na panj, lahko pri davčnem organu uveljavljate olajšavo za investiranja v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost.

Vlogo je treba oddati do 5. februarja 2022. Več o tem piše vodja službe za ekonomiko kmetijstva na KGZS mag. Martin Nose.

Ključne besede: Davki, davčne olajšave, kmetijstvo, gozdarstvo

Vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost pri davčnem organu vložijo fizične osebe, zavezanci za dohodnino od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, ki želijo uveljavljati olajšavo za investiranje v osnovna sredstva in opremo v povezavi z osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnostjo v okviru kmečkega gospodinjstva ali agrarne skupnosti.

Vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost za vlaganja v preteklem letu 2021 je treba oddati najpozneje do 5. februarja letos. Vlog, ki bodo oddane pozneje, davčni organ pri sestavi informativnega izračuna dohodnine za preteklo leto ne bo mogel upoštevati.

Za zamudnike, ki vloge ne bodo oddali v predpisanem roku, bi pa vseeno želeli uveljavljati olajšavo za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost za vlaganja v preteklem letu, bo na voljo popravni izpit tako, da vložijo ugovor zoper prejet informativni izračun dohodnine oziroma v napovedi za odmero dohodnine.

Ugovoru oziroma napovedi bo v tem primeru potrebno priložiti tudi vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost.

Bodite pozorni na rok oddaje, vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost, je potrebno oddati pri pristojnem finančnem uradu, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register do 5. februarja 2022 osebno ali po pošti.

Obrazec najdete na povezavi TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki