Zbornica ustanovila protestni odbor

Zbornica ustanovila protestni odbor

Delo organov KGZS, Sporočila za javnost  | 
Svet KGZS zahteva celovito obravnavo zemljiške politike

Svet KGZS zahteva celovito obravnavo zemljiške politike

Svet KGZS ustanovil protestni odbor zaradi neurejenih razmer na kmetijskih trgih

Člani sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) so na včerajšnji 3. seji storili korak naprej pri svojem izražanju nestrinjanja s sedanjimi razmerami na kmetijskih trgih. Ustanovili so namreč protestni odbor, saj se razmere na trgu v času od prvega opozorila niso spremenile oziroma uredile. Protestni odbor bo vodila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije oziroma v njenem imenu predsednik Roman Žveglič, v njem pa sodelujejo tudi predstavniki drugih nevladnih organizacij. Prva naloga protestnega odbora bo oblikovanje protestnih zahtev in določitev načina delovanja.

Na seji so člani sveta sprejeli tudi sklep, da KGZS nadaljuje z usklajevanjem vsebine predloga zakona o kmetijstvu in pri tem upošteva pripombe, ki so bile podane v razpravi na seji. V kolikor posamezne vsebine ne bodo usklajene z MKGP, je Svet KGZS zahteval, da se ti deli umaknejo iz predloga zakona za nadaljnjo obravnavo.

Svet KGZS prav tako ugotavlja, da nujno rabimo celovito zemljiško politiko, zato še naprej nasprotuje obravnavi predloga zakona o kmetijskih zemljiščih. Sklenili so, da bo KGZS pripravil predloge vsebin sprememb vseh zakonov s področja zemljiške politike in jih uskladil z drugimi nevladnimi organizacijami v kmetijstvu.

Sicer pa je o omenjenih zakonih govoril tudi na seji prisoten minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek. Tako naj bi novi predlog zakona o kmetijstvu že vseboval kar nekaj predlogov in pripomb, ki jih je posredovala zbornica, medtem ko ministrstvo pri urejanju zemljiške politike vztraja pri ločeni obravnavi sicer vsebinsko povezanih zakonih. Po besedah ministra je na prvem mestu zakon o kmetijskih zemljiščih, kjer pa pričakuje, da se bodo nevladne organizacije poenotile in pripravile usklajen predlog. Je pa minister opozoril, da bo tudi delo ministrstva v drugi polovici leta osredotočeno na naše predsedovanje Evropski uniji.

Nazaj

Prihajajoči dogodki