Zaradi toče in neurij manj pridelka

Zaradi toče in neurij manj pridelka

Kmetijstvo in okolje, Sporočila za javnost, Hmeljarstvo  | 
Po ogledu škode v Savinjski dolini

Po ogledu škode v Savinjski dolini

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič s sodelavci si je s predstavniki lokalnih skupnosti včeraj popoldne ogledal kmetijske površine, ki jih je v preteklih dneh prizadelo neurje s točo.

Neurje z močnim vetrom je namreč v minulih dneh zajelo območje od Grajske vasi do Levca. Na območju Savinjske doline je tako poškodovanih kar 475 hektarjev hmelja, dodatnih 17 ha pa tudi v Celju. Neurje je pustilo posledice tudi na drugih rastlinah.

Po ogledu škode, na katerem so bili prisotni tudi hmeljarji in člani strokovnega odbora za hmeljarstvo pri KGZS ter župan občine Žalec Janko Kos, je predsednik KGZS Roman Žveglič napovedal, da bo zbornica vladi predlagala  dopolnitev interventnega zakona, ki je bil letos sprejet za odpravo posledic pozebe. Na zbornici menimo, da naj se glede na velikost in obsega škode v ta zakon vključijo tudi hmeljarji, ki so jih prizadela letošnja neurja s točo.

Škoda tudi drugod

Sicer pa so nedavna neurja povzročila veliko škode tudi drugod po Sloveniji. Močan naliv je tako v petek zajel območje Podravja. Toča je klestila na območju ptujske občine, Vidma pri Ptuju, Žetal, Podlehnika, Cirkulan in Majšperka. Bila je drobna, vendar se kljub temu pozna škoda na kmetijskih rastlinah, še posebej na vrtninah, posevkih buč, strniščnih posevkih in vinogradih. V nedeljo je znova padala toča na tem območju, a je bila drobnejša in manj obsežna kot v petek.

Toča je v nedeljo zajela tudi Gorenjsko. Padala je na območju občine Šenčur in v občini Cerklje na Gorenjskem. Na tem območju so bila žita požeta, škoda je vidna na koruzi, predvsem pa na vrtninah, ki jih je na tem območju precej. Solata je poškodovana v od 80 do 100 odstotkih, zelje je poškodovano med 30 in 60 odstotki, por med 30 in 70 odstotki, čebula in krompir pa med 20 in 50 odstotki.

Poleg toče je padlo tudi veliko dežja, tako da so bile njive, kjer so bile že posajene sadike radiča in zelja, zalite z vodo in so sadike popolnoma pritisnjene k tlom. Za te sadike se bo v prihodnjih dneh videlo, koliko in kako si bodo opomogle.

Prizadeta je tudi silažna koruza, ki je na tem območju najbolj zastopana kultura na njivah. Koruzne rastline večinoma stojijo, listi so razcefrani, metlice večinoma nepoškodovane. Večina koruze je v fazi cvetenja oz. formiranja storža.

Na Dolenjskem je bilo pred tednom dni zaradi toče močno prizadete 20 odstotkov površine občine Žužemberk, ki je tudi osrednji, najbolj kmetijski del občine.

Glede na to, da je večina žita že požetega, je največ škode na vinogradih in koruzi ter v vrtovih. Po ocenah je zaradi toče poškodovanih okoli 35 hektarjev vinogradov, od tega sedem hektarjev kar 90-odstotno. Poškodovanih je tudi 50 hektarjev koruze, na kateri je škoda več kot 50-odstotna.

Nazaj

Prihajajoči dogodki