Zaradi povečane aktivnosti podlubnikov redno pregledujte gozdove

Zaradi povečane aktivnosti podlubnikov redno pregledujte gozdove

Kmetijstvo in okolje, Zbornica svetuje, Gozdarstvo in lovstvo  | 
Zaradi povečane aktivnosti podlubnikov redno pregledujte gozdove

Zaradi visokih temperatur in suše se je v drugi polovici julija začelo povečevati število s podlubniki napadenih dreves.

Ključne besede: lubadar, podlubniki, pregled gozdov, sanacija,

Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) je bilo od januarja do druge polovice septembra zaradi podlubnikov za posek izbranih za 560.000 m3 dreves, večina v avgustu in septembru. Lastnikom gozdov zato priporočamo, da redno pregledujejo svoje gozdove. V primeru odkritja napada podlubnikov naj obvestijo revirnega gozdarja ter nemudoma začnejo s posekom lubadark.

Glavni vzrok za povečanje poškodb je izredno sušno in vroče poletje 2022. Smreke so oslabele in postale manj odporne na napad podlubnikov, hkrati pa se je zaradi visokih temperatur razvoj podlubnikov pospešil. Vsa napadena drevesa še niso odkrita in popisana, obseg škode bo znan ob koncu zime. Povečan obseg poškodb zaradi podlubnikov lahko po oceni ZGS pričakujemo tudi v letu 2023.

V jeseni in čez zimo bo ZGS nadaljeval pregled gozdov in lastnikom gozdov z odločbo določal posek s podlubniki napadenih dreves – lubadark.

Lubadarke je v poznem poletju in jeseni možno prepoznati po rjavi črvini okoli koreničnika in za luskami skorje, odpadanju iglic z obarvane ali še zelene krošnje ter odstopanju in odpadanju skorje z debla. Prek zime pa je treba pozornost nameniti odstopanju in odpadanju skorje z debla.

Več informacij na POVEZAVI

Nazaj

Prihajajoči dogodki