Zajtrk z medom – super dan!

Zajtrk z medom – super dan!

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Sporočila za javnost, Trženje in promocija, Dopolnilne dejavnosti  | 
Vzemite si čas za Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo v dobri družbi, še bolj super! Odlična priložnost za peko kruha ter jutranji klepet.

Vzemite si čas za Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo v dobri družbi, še bolj super! Odlična priložnost za peko kruha ter jutranji klepet.

Danes je tretji petek v novembru, dan slovenske hrane, ki ga že deseto leto zapored obeležujemo s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Letos pod naslovom Zajtrk z medom – super dan! Lepo vabljeni k ogledu super simpatičnih in poučnih filmčkov o izvoru hrane ter pomenu zajtrka. Želimo vam dober tek in super dan!

Ključne besede: Tradicionalni slovenski zajtrk, hrana, kmetijstvo

Zgodba se je začela s pobudo Čebelarske zveze Slovenije in se udejanjila ob sodelovanju številnih ustanov, med njimi tudi Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. S pomočjo kmetijskih svetovalcev smo razširili idejo priprave Tradicionalnega slovenskega zajtrka med pridelovalci hrane, našimi kmeti. Že v prvem letu je tako 940 slovenskih kmetij svoje pridelke pripeljalo na 707 lokacij in 84.692 otrok je poleg ostalega za zajtrk popilo 16.636 litrov surovega mleka ter pojedlo 9.470 kilogramov jabolk.

Pričelo se je povezovanje, sodelovanje in prijateljstvo med vrtci in šolami, ki obiskujejo lokalne kmetije, spoznavajo kako se hrana pridela, koliko znanja in dela je vloženega v njeno pridelavo, kako poteka življenje na kmetiji. Biti kmet za en dan je sicer precej drugače, kot biti kmet 365 dni v letu, a zavedanje o pomenu kmeta in kmetijstva je vse večje.

Rezultat desetih let opominjanja na pomen pridelave in uživanja slovenskih živil je vse večja zavest širše javnosti o visoki kakovosti hrane, pridelane v neposredni bližini. Hrane, ki je za pot od njive ali hleva do naše kuhinje potrebovalo čas, ki se meri v urah in minutah ter ne v tednih in morskih miljah. Hrane, ki jo pridelajo slovenski kmetje.

Tako je predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič ob letošnjem jubileju povedal: »Ob desetletnici tradicionalnega slovenskega zajtrka čestitamo prav vsaki kmetici in kmetu, ki sodelujejo pri tem dogodku. Kmet je s svojim delom, pridelki in izdelki vsa leta mlade povezoval s podeželjem in pokazal, kako pomembna je pridelava hrane. Čestitamo vsem svetovalkam in svetovalcem, ki so s strokovnimi aktivnostmi nadgradili pomen lokalne hrane, pomen vseh slovenskih kmetij, ki pridelujejo hrano, in pomen podeželja ter naših slovenskih korenin. Tradicionalni slovenski zajtrk je ponovno vzpostavil most med kmetijami in vzgojno-izobraževalnimi zavodi. Upam, da se ta učinek prenese na celoten sektor javnega prehranjevanja, in da bo rezultat tega dolgoročno partnerstvo med kuhinjami in kmetijami.«

Otroci v šolah in vrtcih na dan slovenske hrane jedo Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavlja kruh z maslom in medom, jabolko in mleko. Pod mentorstvom učiteljev razmišljajo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, pomenu kmetijstva in kmetov ter čebel in čebelarjev pri pridelavi hrane. Pa tudi o vplivu na okolje, spoštljivem odnosu do hrane ter pravilnem ravnanju z odpadki. Zaradi trenutnih razmer bo zajtrk danes potekal po domovih. Vzemite si čas za zajtrk z medom, ki bo v dobri družbi, še bolj super!

Še nekaj, delovna skupina za pripravo Tradicionalnega slovenskega zajtrka na MKGP, je v sodelovanju z deležniki projekta pripravila dva nadvse poučna filma. Namenjena sta otrokom in vsem vedoželjnim.

Prvi nosi naslov Tradicionalni slovenski zajtrk in govori o tem, kje naš zajtrk nastane. Najdete ga na povezavi TUKAJ.

Drugi Tradicionalni slovenski zajtrk za zdrav način življenja na povezavi TUKAJ.

Vas je kdaj zamikalo narediti jogurt s svežega mleka? Postopek priprave vam razkrivamo v filmčku, ki so ga pripravili na KGZS - Zavodu Ptuj. Najdete ga na povezavi TUKAJ.

Želimo vam dober tek in super dan!

Nazaj

Prihajajoči dogodki