Začasni nujni ukrepi v zvezi z boleznijo modrikastega jezika

Začasni nujni ukrepi v zvezi z boleznijo modrikastega jezika

Kmetijstvo in okolje, Zbornica svetuje, Prireja mleka, Govedoreja, Drobnica, Živinoreja  | 
Bolezen najbolj prizadene drobnico, glavni prenašalec pa je govedo.

Bolezen najbolj prizadene drobnico, glavni prenašalec pa je govedo.

Bolezen modrikastega jezika je bolezen živali, za katero so dovzetni domači in divji prežvekovalci. Konji in prašiči so nedovzetni. Čeprav bolezen najbolj prizadene ovce, je govedo glavni rezervoar virusa med sesalci, in je zelo pomembno za epidemiologijo bolezni.

Značilne za bolezen so spremembe na ustni in nosni sluznici ter roževini parkljev. Bolezen povzroča virus, ki ga širijo nekatere vrste krvosesnih mušic (Culicoides). Človek ni dovzeten za bolezen modrikastega jezika.

 

Ključne besede: bolezen modrikastega jezika

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sprejela Sklep o določitvi začasnih nujnih ukrepov v zvezi z boleznijo modrikastega jezika, v katerem je določen začetek obdobja aktivnosti vektorjev, in sicer 19. 4. 2019.

Več o ukrepih, ki veljajo v obdobju aktivnosti vektorjev, je na voljo naspletni strani Uprave za varno hrano.

Več oo bolezni modrikastega jezika na povezavi

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!