Za martinovo

Za martinovo

Vinogradništvo in vinarstvo  | 
Za martinovo

Danes goduje sveti Martin - svetnik, ki ga v Sloveniji poznamo predvsem kot zaščitnika vinarjev.

A letos nimamo veliko razlogov za veselje. V vinarstvu se namreč stanje slabša. Padca porabe na notranjem trgu in padca izvoza (predvidoma za 14 % v primerjavi z lanskim letom) nikakor ne nadomestita maloprodaja in spletna prodaja, še posebej, ker so že nekaj časa zaprti tudi gostinski lokali, prepovedana so tudi druženja in pogostitve. Zaloge se kopičijo in resno prizadeti so predvsem izdelki z visoko vrednostjo.

Čeprav je EU in tudi Slovenija pripravila ukrepe v okviru nacionalnih podpornih programov za vino in izjemne ukrepe, kot so krizna destilacija, zasebno skladiščenje in zeleno obiranje, takšni predlogi s finančnega vidika niso zadostni. Bojimo se, da ti ukrepi ne bodo imeli dovolj velikega učinka, saj sta pred nami meseca, ki sta bila vsaj včasih prodajno najbolj uspešna, napovedi pa so zelo slabe.

Zato na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije ponovno pozivamo vlado, da pri pripravi ukrepov za blaženje posledic epidemije oziroma koronavirusa ne pozabi na kmetijstvo in posamezne panoge, ki so resnično v krizi.

Ostanimo zdravi in nazdravimo po pameti!

Voščilo predsednika KGZS Romana Žvegliča:

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki