Voščilo ob martinovem

Voščilo ob martinovem

Vinogradništvo in vinarstvo, Obvestila za javnost, Kmetijstvo, Vinarstvo in vinogradništvo  | 
Vinska kraljica Slovenije Ana Protner ob praznovanju martinovega

Vinska kraljica Slovenije Ana Protner ob praznovanju martinovega

Voščilo predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Romana Žvegliča in vinske kraljice Slovenije Ane Protner

»Enajsti november je dan, ki je v zavesti vinogradnikov in vinarjev simbolna prelomnica, ko mošt pridobi lastnosti vina. Ko živahni 'pogovor sodov' v kleti zamenja spokojna tišina, ki vabi k razmisleku in zahvali. Vinogradniki se radi pošalijo, da, 'kadar je letnik dober, so takega pridelali, kadar pa je malo slabši, pa je takega Bog dal'. Seveda pa je resnica vedno nekje vmes. Veliko znanja in izkušenj je potrebnih, da iz dobrega grozdja nastane odlično vino.

Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem, ki pridelujete to žlahtno pijačo. Vsem, ki s tem skrbite, da je naša pokrajina tam, kjer uspeva vinska trta, obdelana, barvita, kot so barvite vrste vin, ki jih pridelujete v vinorodnih deželah Podravje, Posavje in Primorska,« vošči predsednik KGZS Roman Žveglič.

Vsem vinogradnikom, vinarjem in ljubiteljem žlahtnega kapljice pa vinska kraljica Slovenije Ana Protner sporoča: »Martinovo ni samo praznik vina, je tudi nekaj več. Drugod po svetu se Martina spominjajo kot svetnika, ki je nesebično delil svojo dobroto. V srcih Slovencev pa je najbolj prepoznaven skozi ljudski rek: 'Sveti Martin nar'di iz mošta vin''. In na Štajerskem, predvsem na območju Maribora, pa martinovemu rečemo kar štajersko novo leto. Želim vas vsem lepo in predvsem pametno martinovanje. Na zdravje!« 

Nazaj

Prihajajoči dogodki