Vlagajmo v naš planet

Vlagajmo v naš planet

Kmetijstvo in okolje  | 
Ob dnevu Zemlje

Ob dnevu Zemlje

Dan Zemlje je letni dogodek, ki ga praznujemo 22. aprila in je namenjen ozaveščanju o potrebi varovanja okolja na Zemlji. Letošnja obeležitev poteka pod geslom Vlagajmo v naš planet.

Praznovanje dneva Zemlje opozarja, kako krhek je naš planet in kako pomembno ga je varovati. Pri tem pa igra pomembno vlogo tudi kmetijstvo. Pogosto slišimo, da je kmetovanje vzrok za mnoge težave z okoljem. Vendar je neizpodbitno dejstvo, da je ravno kmetovanje skozi čas oblikovalo nekatere značilne življenjske prostore ali habitate, kot so pašniki in različne vrste travnikov v naši kulturni krajini.

Temu so se prilagodile tudi živalske in rastlinske vrste, ki tvorijo živi del narave. Pomemben del ohranjanja narave je ohranjanje te vrstne raznolikosti ali biodiverzitete.

Odgovorno kmetovanje daje mnoge možnosti varovanja okolja in ohranjanja biodiverzitete, ki je zagotovilo za stabilnost ekosistemov. Poleg ohranjanja in posodabljanja tradicionalnih pristopov kmetovanja in ekološkega kmetijstva stopajo v ospredje tudi inovativni pristopi.

Nove tehnologije in sodobni trendi obdelovanja tal, kot je recimo konzervirajoča obdelava, so aktivni prispevek k ohranjanju raznolikosti ekosistemov. Biodiverziteto pa predstavlja tudi bogastvo avtohtonih pasem živali in bogastvo avtohtonih sort kulturnih rastlin, ki se je na naših kmetijah oblikovalo skozi stoletja. Pri ohranjanju biodiverztete kmetje sodelujejo tudi z odstranjevanjem invazivnih vrst rastlin in ohranjanjem mejic, ki so pomemben življenjski prostor in zaščita pred erozijo.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Rastlinska pridelava , Poljedelstvo , Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo , Sadjarstvo , Vinogradništvo in vinarstvo

Vabilo na demonstracijski prikaz - avtomatizacija namakanja

12. 06. 2023 ob 07:00

Novo mesto

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta — primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop NAMAKNJE. 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.