Višji delež države

Višji delež države

Kmetijstvo in okolje, Obvestila za javnost, Varstvo rastlin, Obvestila  | 
Višji delež države

Sofinanciranje zavarovalne premije za kmetijsko proizvodnjo bo s 1. julijem zvišano s 55 na 60 odstotkov

Vlada je ta teden sprejela uredbo o sofinanciranju zavarovalnih premij za zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje. Po uredbi se od 1. julija višina sofinanciranja zavarovalnih premij za celotno kmetijsko proizvodnjo povečuje s 55 na 60 odstotkov obračunane zavarovalne premije.

Uredba, ki jo je pripravilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, določa namen, upravičence, pogoje in postopek za dodelitev pomoči za plačilo zavarovalnih premij, so sporočili z ministrstva.

Kaj vključuje

Predpis zajema zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje, in sicer zavarovanje posevkov, nasadov in plodov pred nevarnostjo toče, požara, udara strele, pozebe, poplave, viharnega vetra in viharja. Prav tako zajema zavarovanje materialne škode na sredstvih v primarni kmetijski proizvodnji pred nevarnostjo toče, viharja, viharnega vetra in teže snega.

Uredba zajema tudi zavarovanje živali na kmetijskem gospodarstvu pred nevarnostjo pogina zaradi bolezni, zakola živali na kmetijskem gospodarstvu z veterinarsko napotnico ali usmrtitve živali zaradi bolezni in ekonomskega zakola zaradi bolezni.

Do sofinanciranja zavarovalne premije za zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje so upravičeni nosilci oziroma fizične in pravne osebe ter združenje pravnih oz. fizičnih oseb, ki se pri nas ukvarjajo s primarno kmetijsko proizvodnjo in izpolnjujejo pogoje, določene z uredbo.

Sofinancirajo se zavarovalne premije, pri katerih je zavarovalno kritje z odbitno franšizo v višini najmanj 15 odstotkov zavarovalne vsote posevka, nasada ali plodov na posamezni zavarovani površini. Odkup odbitne franšize, manjše ali enake 15 odstotkom zavarovalne vsote posevka, nasada ali plodu na posamezni zavarovani površini se po tej uredbi ne sofinancira, so pojasnili na ministrstvu.

Druge podrobnosti

S predpisom se ureja tudi elektronska oddaja zahtevkov, podpisana s kvalificiranim digitalnim potrdilom na spletnem mestu e-kmetija, sklepanje pogodb in vlaganje zahtevkov, odločitev o zahtevku in preveritev pred odobritvijo, zbiranje informacij, vodenje evidenc in pošiljanje podatkov, odgovornost za resničnost podatkov in vračilo neupravičeno izplačanih sredstev, poročanje in globe za prekrške.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Kmetijstvo in okolje , Čebele , Sadjarstvo

VAROVANJE PESTROSTI OPRAŠEVALCEV V SADOVNJAKIH

26. 09. 2023 ob 07:00

Štire

Vabimo vas na demonstracijski projekt SKLOP E – sadjarstvo in opraševanje, ki je organizirano v okviru Programa razvoja podeželja, podukrep Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.