Varovanje čebel in divjih opraševalcev

Varovanje čebel in divjih opraševalcev

Kmetijstvo in okolje, Zbornica svetuje, Čebele, Rastlinska pridelava  | 
Pred uporabo sredstev je treba pod drevesi odstraniti cvetočo podrast, najbolje zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko na njej ni opraševalcev.

Pred uporabo sredstev je treba pod drevesi odstraniti cvetočo podrast, najbolje zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko na njej ni opraševalcev.

Cvetenje sadnega drevja in drugih rastlin privablja opraševalce. Med divjimi gre posebno mesto množici v Sloveniji živečih čmrljev, še bolj pa so nepogrešljive čebele, ki opravijo levji delež opraševanja. Zakaj čebele? Te preživijo kot družina, povprečna šteje spomladi okrog 5.000 članic, čmrlji in drugi divji opraševalci pa preživijo posamezno. Tako množična »vojska« čebel seveda lahko učinkovito in temeljito opravi svoje delo.

Ključne besede: varovanje okolja, FFS, čebele

Pri nabiranju medičine in cvetnega prahu opravijo izjemno vzporedno poslanstvo – oprašitev, ki omogoča kakovosten in obilen pridelek sadja ali tudi drugih  rastlinskih pridelkov. Pri tem pa na opraševalce preži nevarnost, ki jo povzroča človek. To je nepravilna raba sredstev za varstvo rastlin (SVR).

Žal se zaradi globalizacije, kjer je Svet postal ena »velika vas«, pojavljajo pri nas bolezni in  škodljivci, ki jih pred desetletji ali celo še pred leti, ni bilo. Pridelovalci hrane so tako v primežu.  Če želijo ohraniti pridelek in si zagotavljati socialno varnost, morajo uporabljati sredstva za varstvo rastlin.

Pri tem pa obstaja nekaj napotkov, ki veljajo tako za kmete kot vrtičkarje.

Ali je zatiranje sploh potrebno?

Sredstev ne uporabljajte na pamet, ampak preverite, če je zatiranje res potrebno. Pred uporabo natančno preberite navodila. Posebej morate biti pozorni na morebitne omejitve uporabe in opozorila. Ker ste kot uporabnik sami najprej izpostavljeni tem sredstvom, uporabite ustrezno zaščitno opremo. Izpraznjeno in očiščeno embalažo od sredstev lahko vrnete v trgovine, kjer sicer ta sredstva prodajajo. 

Katera sredstva so še posebej nevarna čebelam?

Za čebele škodljiva sredstva so označena z napisom »Nevarno za čebele« in opremljena z grafičnim znakom. Pred uporabo takih SVR je treba prej pokositi cvetočo podrast, najbolje zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko na njej ni opraševalcev. Uporaba t. i. sistemičnih, čebelam nevarnih sredstev, je v času cvetenja gojenih rastlin prepovedana. Uporaba t. i. kontaktnih, čebelam nevarnih sredstev, je v času cvetenja gojenih rastlin dovoljena le v nočnem času. Sredstev ne uporabljamo v vetrovnem vremenu, da jih ne zanaša na druge površine ali v naselja.

 

Znak »nevarno za čebele«

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki