Vabljeni na jesensko Podeželje v mestu Ljubljana - vrtiljak okusov in doživetij

Vabljeni na jesensko Podeželje v mestu Ljubljana - vrtiljak okusov in doživetij

Zbornica svetuje, Sporočila za javnost, Trženje in promocija, Gospodarjenje  | 
Vabljeni na jesensko Podeželje v mestu Ljubljana - vrtiljak okusov in doživetij

Podeželju v mestu Ljubljana bo ponovno zaživelo v soboto, 23. septembra. Na Pogačarjevem trgu se bo prodajalo in kupovala, pelo in klepetalo. Ker se dogodek odvija na Dan slovenskega športa, ne pozabite obuti športnih copatov ter sodelovati v vrtiljaku okusov in doživetij na Podeželju v mestu Ljubljana.

Ključne besede: Dobrote slovenskih kmetij, lokalni kmetje, hrana

S ponudbo svojih pridelkov in izdelkov se bodo med 8. in 14. uro predstavljale slovenske kmetije. Med njimi boste našli pridelovalce Ptujskega lüka, avtohtone sorte čebule, ki je na trgu Evropske unije zaščitena z geografsko označbo ter vse bolj prepoznavnega slovenskega česna. Srečali boste pridelovalce lešnikov in različnih semen, ki jih kmetje predelajo v izjemna olja in namaze. Nekateri med njimi nosijo priznanja  Dobrote slovenskih kmetij.

Kramljali boste s pridelovalci zelišč, ki radi razkrijejo čarobne učinke tradicionalnih pripravkov ter spoznali rejce z mlečnimi in mesnimi izdelki. Za tiste, željne novih ostrih okusov, pa s pridelovalci razkrivali skrivnosti pekočega čilija in slovenskega gina.

Na stojnici Združenja turističnih kmetij Slovenije boste našli katalog s ponudbo družinskih kmetij, ki jih lahko obiščete med počitnicami, na izletu ali ob družinskem praznovanju. Turistične kmetije so različne, a podobne v želji, da njihovi gospodarji gostoljubno odprejo vrata svojih domov ter ljubiteljem podeželske tradicije in aktivnega oddiha v naravi pričarajo domačnost in nepozabna doživetja.

Program z ljudsko glasbo in plesom se bo pričel ob 10. uri. Ljudske napeve bodo igrali in upodabljali člani Folklorne skupine Groblje pod umetniškim vodstvom Nevenke Unk Hribovšek. Oblečeni v kostumih iz obdobja od 1860 do 1900, bodo obiskovalce popeljali v živahno in veselo plesno zgodbo gorenjskih delovnih plesov. Dogodek bo moderiral Franci Peternelj, ki bo na odru gostil Vinsko kraljico Slovenije Majo Pečarič in skrbel za šporno razgiban utrip dogodka.

V sodelovanju z Lisztovim inštitutom se bodo predstavili obrtniki in mali kmetje, predstavniki madžarske manjšine v Prekmurju. V središče bodo postavljeni lokalni okusi, ki zaznamujejo čas trgatve. Kmetje vas bodo pričakali z izbranimi vini in posebnimi jedmi kot sta prekmurski bograč in gibanico. Prava paša za oči bodo ročno izdelani lonci in lesene posode z edinstvenimi motivi ter medene dobrote.

Družinam prijazna prireditev bo obogatena s kulturnim in kulinaričnim programom ter namenjena druženju ob poučnih delavnicah. Pridružite se lahko delavnici brihtne kuharice Tanje, ki bo pripravljala palačinke s pirine moke, ki jo bo mlela v mlinčku. Pokazala bo nekaj brihtnih trikov kako uporabiti domača jabolka in divje rastline.

Srečali in spoznali se boste s člani Društva rokodelcev Moravče, ki ohranjajo ročne spretnosti in običaje kmečkih družin. Ste ljubitelji šmorna/cesarskega praženca, potem sledite slastnosladkim vonjavam in našli ga boste na eni od stojnic vrtiljaka okusa in doživetij Podeželja v mestu Ljubljana.

V času Podeželja v mestu prav tako vabimo na rokodelske delavnice in obisk razstave Lisztovega inštituta. Na Pogačarjevem trgu si boste lahko izdelali papirnate lutke, oblikovali svojo škatlico s tulipani ali pobarvali ljudske motive! V sklopu razstave »SEKELJSKI POPOTNIK«, vas bomo vsako polno uro popeljali na ogled predmetov iz zbirke gospoda Bálintha, ki so bili razstavljeni v številnih krajih po Transilvaniji, pa tudi v Budimpešti in Szolnoku. Predmete, ki obujajo spomin na preteklost kot na primer litoželezne peči, likalniki, kmečko orodje, statve, kontrabas, skrinje, vezenine, pisemski dokumenti in narodne noše.

Luštno bo. Vabljeni, da raziščete in doživite jesenski vrtiljak okusov in doživetij na Podeželju v mestu Ljubljana!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Organizator dogodka je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Lisztovim inštitutom ter Ljubljanskimi parkirišči in tržnico.

Nazaj

Prihajajoči dogodki