Vabilo na 29. razstavo ovc in koz ter revijo ovčarskih psov v Semiču.

Vabilo na 29. razstavo ovc in koz ter revijo ovčarskih psov v Semiču.

Drobnica  | 
Vabilo na 29. razstavo ovc in koz ter revijo ovčarskih psov v Semiču.
Društvo rejcev drobnice Bele krajine letos praznuje 30. letnico svojega delovanja, že 29. leto zapored pripravlja razstavo ovc in koz, ter revijo ovčarskih psov to nedeljo, 2.6.2024 med 9.00 in 13.00 uro. (Črnomaljska cesta 3, Semič)

Ključne besede: razstava, drobnica, belokranjska pramenka

Na razstavi si boste lahko ogledali najlepše ovce in koze, ki jih redijo v Beli krajini. Na letošnji razstavi bo poudarek na Belokranjski pramenki, ki je avtohtona pasma in značilna za naše področje.

Veseli nas, da bodo prav na razstavi objavljeni rezultati projekta Potrjevanje izvora in porekla belokranjske pramenke z genotipizacijo pod vodstvom g. Andreja Kastelica iz KGZS Novo mesto.

Vsako leto se potrudijo in kulinarično razvajajo obiskovalce. Ponudijo tradicionalno belokranjsko pečenko, ki je predhodno ocenjena, saj v sklopu razstave poteka tudi ocenjevanje pečenk, ki jih potem ponudijo obiskovalcem. Uživali boste v čevapčičih, hamburgerjih, hod dog (vroči oven) in golažu. Vse jedi so pripravljene iz ovčjega mesa.

Potekala bo delavnica s senzorično oceno mesa, razsekom mesa, konfekcioniranjem mesa za pripravo jedi, postrežba in degustacija jedi pod vodstvom priznanega in uveljavljenega kuharskega mojstra in predavatelja gospoda Jožeta Zalarja.

Izvedli bodo tudi prikaze striženja in obrezovanja parkljev ovc. V kolikor ste spretni v ugibanju telesne mase živali, se boste lahko preizkusili v ovčarskem 4x4, ter v kolikor boste točni, domov odnesli živo 30 kg jagnje.

Ovčarji pri varovanju svojih čred uporabljajo pse, zato bodo izvedli tudi revijo ovčarskih psov, ki v času v katerem živimo postajajo nuja za obvarovanje črede pred divjimi zvermi.

Na razstavi bodo tudi rejci malih živali ter tako popestrili pisanost in raznolikost razstave, ki pritegne veliko mlajših ljubiteljev živali. 

Na mnogih stojnicah se bodo predstavili ponudniki ovčarske opreme, veterinarskih storitev, ter belokranjski kmetje, ki svoje produkte tržijo. Prireditev bo potekala na prostem, nadkrita s šotori, tako da tudi morebitno slabše vreme ne bo pokvarilo prijetnega druženja in prenos izkušenj in znanj med rejci drobnice in vsemi, ki radi uživajo zdravo, lokalno in dobro hrano.

Nazaj

Prihajajoči dogodki