Vabila na predavanje in predstavitve dobrih praks na ekoloških kmetijah

Vabila na predavanje in predstavitve dobrih praks na ekoloških kmetijah

Ekološko kmetijstvo, Zbornica svetuje, Strokovni odbori, Predelava živil rastlinskega izvora, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje, Ekološko kmetijstvo, Ekološko kmetovanje  | 
Dogodki so organizirani v okviru Javnega naročila »Aktivnosti za pospeševanje razvoja ekološkega kmetovanja v letu 2024«. Predelava mesa, prireja mleka, trženje, pridelava jabolk, pridelava krompirja, pridelava haskap jagod, biodinamika, prehrana rastlin

Ključne besede: ekološko kmetijstvo, dobre prakse, javno naročilo

  • Ogled ekološke Kmetije Baumgartner - Ibovnik na avstrijskem Koroškem, Bistrica, Šentjakob v Rožu    
  • 24. september

Ukvarjajo se z govedorejo ter prašičerejo in lastno predelavo mesa, rejo nesnic in piščancev ter poljedelstvom. Pridelke prodajajo v lastni trgovini in na drugih prodajnih mestih. 

Vabilo, program in več o dogodku TUKAJ 

 

  • Prikaz dobre prakse ekološke prireje mleka na Hrvaškem   
  • 24. september

Ekološka kmetija pri Činklu (OPG Pintar) leži na območju Gorskega Kotarja in se ukvarja s prirejo mleka

Vabilo, program in več o dogodku TUKAJ

 

  • Inovativni regionalni pristopi k skupnem trženju ekoloških živilpredstavitev eko zadruge Bioaplin in skupne blagovne znamke »BIO vom BERG«     
  • 25. september, prek spleta (ZOOM)

Vabilo, program in več o dogodku TUKAJ 

 

  • Predstavitev ekološke pridelave jabolk, Ivanjkovci, Ormož   
  • 26. september

V podjetju Ormož - Evrosad d.o.o, se ukvarjajo s tržno pridelavo ekoloških jabolk, na površini okoli 55 ha. Ogledali si bomo ekološko pridelavo tržno zanimivih sort jabolk odpornih na škrlup in sort občutljivih na bolezni in škodljivce. Predstavljena bo tehnologija pridelave s poudarkom na varstvo sadnega drevja za vse sorte, ki so pri njih posajene. Ogledali si bomo tudi 5 ha veliko obnovo ekološko oskrbovanega nasada sorte Crimson Crisp. V nasadih izvajajo ukrepe strojne rezi in mehanskega redčenja.

Vabilo, program in več o dogodku TUKAJ

 

  • Predstavitev ekološke pridelave krompirja na kmetiji Zagorc, Gorenje Vrhpolje, Šentjernej  
  • 26. september

Družinska kmetija Zagorc se ukvarja s pridelavo poljščin in zelenjave ter rejo konj, prašičev ter perutnine. Sodelujejo v programu žlahtnjenja krompirja za ekološko pridelavo na Kmetijskim inštitutu Slovenije. Vključeni so tudi v druge projekte s fižolom in grahom.

Vabilo, program in več o dogodku TUKAJ

 

  • Strokovna ekskurzija na Poljsko    
  • 26. in 27. september 

Prikaz dobre prakse na ekološki kmetiji Zdrowe jagody, Nowa Wieś na Poljskem: drevesnica in nasad jagod haskap.

Vabilo, program in več o dogodku TUKAJ

 

  • Predstavitev dobre prakse iz biodinamike (Hrvaška)   
  • 30. september

Vabljeni na brezplačno udeležbo na strokovni ekskurziji ogledov dobrih praks s področja biodinamike: Ogled Centra dr. Rudolfa Steinerja, Donji Kraljevac, ogled Eko muzeja Međimurje Malo, Čakovec, ogled dveh ekoloških kmetij.

Vabilo, program in več o dogodku TUKAJ

 

  • Predstavitev: rodovitnost tal in prehrana rastlin - novi pogledi in prakse - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede    
  • 9. oktober 

Zaradi klimatskih sprememb, vedno pogostejših ekstremnih vremenskih pojavov se povečujejo tveganja v kmetijski pridelavi. Istočasno se zelo povečujejo stroški in vedno težje je zagotavljati primeren dohodek na kmetijah.

Vabilo, program in več o dogodku TUKAJ

 

--------------------------

  • Predstavitev ekološke reje kokoši nesnic in pridelava orehov na kmetiji Vogrinec, Hlaponci, Juršinci
  • 19. september

Pred dvajsetimi leti se je Damjan Vogrinec prvi lotil reje ekoloških kokoši nesnic pri nas. Danes redi okoli 6000 kokoši in je največji tovrstni rejec. Jajca trži zlasti v trgovske verige in tudi v tujino Avstrija, Švica, Nemčija…  Poleg tega na 15 ha (cca. 1500 dreves) prideluje tudi orehe.

Vabilo, program in več o dogodku TUKAJ

 

  • Predstavitev turistične in ekološke dejavnosti na turistični kmetiji Urška, Križevec, Stranice 
  • 13. september

V okviru prikaza dobre prakse ekološkega kmetovanja na turistični in ekološki kmetiji Urška, bodo predstavljene možnosti kmetovanja na manjši kmetiji s turistično dejavnostjo in raznovrstno pridelavo ter predelavo ter oskrbo lastnih gostov s pretežno doma pridelanimi ekološkimi pridelki, kot tudi izdelki iz predelave na lastni kmetiji. Seznanili se boste s pridelavo ekološke zelenjave na pokritih površinah in na prostem, rejo živali, ki je namenjena pokrivanju potreb turizma, tako s prehranskega, kot tudi turističnega vidika (pitovno govedo, prašiči, ovce, koze, kunci…), vzpostavljeno predelavo zelenjave in živalskih proizvodov, ter z zgodbo turistične dejavnosti in utečene vpetosti pridelave v sistem turistične dejavnosti.

Vabilo, program in več o dogodku TUKAJ

Nazaj

Prihajajoči dogodki