V primeru kmetije Možgan je pravna država zmagala

V primeru kmetije Možgan je pravna država zmagala

Sporočila za javnost, Živinoreja, Živinoreja, Živinoreja, Živinoreja  | 
V primeru kmetije Možgan je pravna država zmagala
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) pozdravlja novo odločbo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, s katero bodo vrnili odvzeto govedo kmetiji Možgan. KGZS je nenehno opozarjala, da je bil ukrep odvzema živali pretiran in nezakonit.

Ključne besede: odvzem živali

Predsednik KGZS Roman Žveglič je v današnji izjavi pozdravil odločitev Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, da se odvzeto govedo vrne lastniku: »Zadovoljni smo z ugotovitvami pristojnih organov, da ni bilo pogojev za odvzem živali, in pričakujemo, da se bodo živali vrnile lastniku v dobrem rejnem stanju.« Sicer pa je KGZS, kot je še poudaril Žveglič, vseskozi opozarjala na to, da je bil ukrep odvzema živali pretiran in nezakonit.

»Strinjamo se, da za odvzete živali na kmetiji ni bilo povsem dobro poskrbljeno in da v redkih primerih prihaja do nepravilnosti, a na splošno kmetje za svoje živali dobro skrbimo. V Sloveniji imamo več kot pol milijona govedi, a je bilo zaradi nepravilnosti odvzetih le 166,« je še opozoril Žveglič in dodal, da so na kmetiji Možgan upoštevali nasvete Javne službe kmetijskega svetovanja pri KGZS ter odpravili nepravilnosti. Lastnik kmetije se je tudi zahvalil KGZS za takojšno pomoč pri tem primeru, tako za nudenje pravne pomoči kot tudi za svetovanje pri odpravi nepravilnosti.

»Čeprav se je ta primer po mnogih zapletih le končal srečno za lastnika živali, kar je dokaz, da pravna država pri nas le deluje, pa vzbuja to slab občutek in strah pri kmetih, da se lahko kaj takega zgodi tudi njim. Zato na KGZS pričakujemo, da bo Ustavno sodišče prepoznalo neustavnost uredbe o kvalificiranih prijaviteljih v noveli Zakona o zaščiti živali,« je zaključil Žveglič.

Izjava predsednika KGZS Romana Žvegliča

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!