V letu 2024 bomo obeležili TEDEN SLOVENSKE HRANE

V letu 2024 bomo obeležili TEDEN SLOVENSKE HRANE

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Trženje in promocija, Dopolnilne dejavnosti  | 
Foto: RTV Slovenija. Utrinek s snemanja oddaje Ribič Pepe.

Foto: RTV Slovenija. Utrinek s snemanja oddaje Ribič Pepe.

Vlada je konec decembra sprejela sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane, ki ga bomo na območju Slovenije obeleževali vsak tretji teden novembra. Gre za pobudo Čebelarske zveze Slovenije in desetih stanovskih organizacij.

Ključne besede: Tradicionalni slovenski zajtrk, teden slovenske hrane, kmetijstvo, javni zavodi, hrana

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je na pobudo enajstih stanovskih organizacij, s prvopodpisano Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), Zadružno zvezo Slovenije (ZZS), Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS), Sindikatom kmetov Slovenije (SKS), Zvezo kmetic Slovenije (ZKS), Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM), Ekoci - eko civilne iniciative Slovenije, Združenjem za trajnostno prihodnost, Zvezo sadjarskih društev Slovenije, Gibanjem Oskrbimo Slovenijo - Štafeta semen, Gibanjem Rajski vrt in Konzorcijem evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov, Vladi predlagalo razglasitev tedna slovenske hrane.

Pobudniki razglasitve tedna slovenske hrane smo v pobudi za razglasitev izpostavili aktivnosti, ki naj bi jih v tednu slovenske hrane izvajali. Petek bo že tradicionalno namenjen izvedbi projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in ostaja osrednji dogodkov v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Drugače pa bodo v sklopu dogajanja potekale aktivnosti za spodbujanje priprave tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalno pridelanih sestavin, ozaveščanje o prednostih lokalne oz. slovenske hrane se bo iz vzgojno-izobraževalnih zavodov usmerjal na vse ostale javne zavode, gostinski sektor, gospodinjstva in vso zainteresirano javnost. Pobudniki tedna slovenske hrane smo že pred letošnjim dnevom slovenske hrane izdali in predstavili brošuro z naslovom Recepti z okusi Slovenije. Gre za zelo uporabne recepte, ki jih najdete TUKAJ.

Namen tedna slovenske hrane je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi zdrav prehranski način. Ozaveščanje v okviru tedna slovenske hrane se bo osredotočalo na javne ustanove, gostinske obrate, gospodinjstva in splošno zainteresirano javnost. Teden slovenske hrane bo prispeval še k boljšemu sodelovanju vseh, ki so vključeni v verigo preskrbe s hrano in k boljši promociji slovenske hrane ter večjemu spoštovanju hrane in naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.

Sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane TUKAJ

Več v preteklih objavah:

  • Iz dneva v teden slovenske hrane "Recepti z okusi Slovenije" TUKAJ
  • Tradicionalni slovenski zajtrk - super hrana je super blizu! TUKAJ
  • V sklopu obeležitve Tradicionalne slovenskega zajtrka 2023 je bila posneta oddaja Ribič Pepe in pesem Ta Ta traktor skupine Čuki, ki je dosegla že prek 1,6 milijonov ogledov.
Nazaj

Prihajajoči dogodki