Uživajmo lokalno hrano

Uživajmo lokalno hrano

JSKS, Ekonomika in davki, Dopolnilne dejavnosti  | 
Uživajmo lokalno hrano

Kupovanje od lokalnih ponudnikov blaga in storitev ima mnoge prednosti. Ne samo v času, ko je svet zaradi korona virusa skoraj obstal, ampak tudi v našem vsakdanu.

Krajša pot blaga od dobavitelja do kupca, predvsem pri prehrambenih artiklih, omogoča višjo kvaliteto ter boljšo kontrolo in sledljivost. O tem piše svetovalka za kmetijstvo Tatjana Kmetič Škof s KGZS - Zavoda Novo mesto.

Ključne besede: Kupujmo domače, lokalna hrana, kmetijstvo

Za prebivalce Slovenije je vsa hrana, ki je pridelana v Sloveniji, lokalna hrana. Ne glede na to iz katerega dela Slovenije prihaja. Ob tem ne gre pozabiti, da ima vsak kraj v Sloveniji svoje krajevne in lokalne posebnosti. Zato sta raba in promocija lokalno pridelane hrane zelo pomembna.
 
Lokalno pridelano in predelano ima prednosti:

  • Dozorelost je optimalnejša. Zaradi bližine pridelave ni potrebno predčasno pobiranje/obiranje in ni potrebe po kasnejši obdelavi med transportom in skladiščenjem.
  • Višja prehranska vrednost in svežina. Večja verjetnost je, da bo lokalno pridelana hrana vsebovala večje količine antioksidantov v primerjavi z živili, ki so bila transportirana in skladiščena daljši čas. Pri daljši prodajni verigi pade tudi vsebnost vitaminov. 
  • Boljša senzorična vrednost (vonj, okus, izgled, struktura) in tradicionalen okus. Lokalni proizvajalci poznajo zahteve lokalnih potrošnikov glede okusov in načina priprave hrane, zato v svoje recepture  prenašajo tudi tradicionalne okuse in postopke, kar bogati pestrost ponudbe njihovih  izdelkov.
  • S kupovanjem hrane lokalnega porekla podpiramo lokalne pridelovalce in panogo ter utrjujemo lokalno samooskrbo.
  • Ekonomija korona virusa je pravi čas za razvoj domače proizvodnje

Da bomo imeli lažji pregled in dostop do lokalne ponudbe, vabljeni vsi lokalni ponudniki pridelkov, izdelkov in storitev, da se prijavite za sodelovanje na spletni strani KGZS »KUPUJMO DOMAČE« na povezavi tukaj.
 
Tako imate možnost, da z oglaševanjem prek spleta povečate neposredno prodajo na kmetiji, hkrati pa omogočite slovenskemu potrošniku nakup lokalno pridelane, sveže, pristne domače hrane. Za vsebino oddanih ponudb, ki so objavljene na spletni strani Kupujmo domače, ste odgovorni ponudniki sami, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je le posrednik med ponudniki in tistimi, ki bodo te izdelke kupili.

Za sodelovanje na spletni strani se morate le registrirati s pomočjo elektronskega naslova in gesla, ki ga določite sami. Po uspešni registraciji, lahko pričnete z vnosom vaše ponudbe, ki bo vidna na spletni strani potem, ko bo potrjena s strani administratorja. Objava ponudb na spletni strani Kupujmo domače je brezplačna!  
 
Čas epidemije je tudi priložnost, da se zahvalimo lokalnim pridelovalcem in predelovalcem, saj nas bodo v ekstremnih časih prehranili. Podprimo domače in posegajmo po lokalni hrani.

Nazaj

Prihajajoči dogodki