Uporaba zastirke pri pridelavi zelenjave

Uporaba zastirke pri pridelavi zelenjave

JSKS, Zbornica svetuje, Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo  | 
Uporaba zastirke pri pridelavi zelenjave

O tem, kaj so prednosti in kaj slabosti različnih zastirk pri pridelavi zelenjave, piše specialistka za pridelavo zelenjave na KGZS Zavodu Novo mesto Natalija Pelko.

Ključne besede: Zelenjadarstvo, zastirke

V profesionalni vrtnarski pridelavi se v Sloveniji predvsem zaradi reševanja težav s pleveli uporabljajo plastične folije, največ črne, rjave in bele polietilenske folije. Na prostem se uporabljajo tudi pletene PE in vlaknate folije, ki so prepustne za vodo, pod katerimi ni nujno urediti namakalnega sistema. 

V ekološki pridelavi uporabljamo čedalje več organskih zastirk, ki jih lahko pripravimo iz suhega sena, slame, listja, sveže pokošene, vsaj malo osušene zelene mase, plevelov, ki še ne semenijo, zelišč, komposta, volne in različnih odpadkov papirja. 

Katero zastirko izbrati, zakaj in kdaj jih je smiselno uporabljati, lahko preberete v članku Natalije Pelko na povezavi TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Ekološko kmetijstvo

Specializirano predavanje in dobre prakse trženja

19. 03. 2024 ob 17:00

Predavalnica KGZ Celje, Trnoveljska c...

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije (ZDEKS) v okviru "Aktivnosti za pospeševanje razvoja ekološkega kmetovanja v letu 2023" vabi na

Specializirano predavanje in dobre prakse trženja:

ZNAČILNOSTI IN PREDNOSTI EKOLOŠKE ŽIVINOREJE  s koraki do uspešne preusmeritve

& DIREKTNO TRŽENJE EKOLOŠKEGA MESA Z DODANO VREDNOSTJO na primeru predelave in prodaje ekološke kmetije Jenšterle