Umrl je Ivan Oman, kmet in politik – velik borec za pravice kmetov

Umrl je Ivan Oman, kmet in politik – velik borec za pravice kmetov

Delo organov KGZS, Sporočila za javnost, Zaposlitev in sociala  | 
Umrl je Ivan Oman, kmet in politik – velik borec za pravice kmetov

V devetdesetem letu starosti je v soboto umrl Ivan Oman, kmet iz Zminca pri Škofji Loki, eden očetov samostojne Slovenije.

Ključne besede: Ivan Oman, KGZS, organiziranje kmetov,

Kot človek z vizijo, kot človek širokega demokratičnega duha s socialnim čutom, je že v mladosti postal borec za pravice kmetov. Pri tem se je upal izpostaviti in tvegati, da mu njegova pokončna drža škodi v vsakdanjem življenju. Neprecenljiv je bil njegov prispevek k izboljšanju socialnega položaja kmetov, saj so v 70-ih letih prejšnjega stoletja, tudi po njegovi zaslugi, lahko kmetje spet bili pokojninsko zavarovani.

Ivan Oman je bil človek, ki je vedno stremel k izboljšanju položaja kmetov. Še kako se je zavedal, da je to možno najbolj učinkovito z različnimi oblikami organiziranja kmetov. Pa naj si bo to v stanovskih društvih, zadružništvu ali zbornici, kjer je bil eden od pobudnikov za njeno ustanovitev.

Ivana Omana se bomo spominjali kot naprednega kmeta in politika, ki je kmetom v Sloveniji dvigal ponos in utrjeval dostojanstvo ter velikega borca za prave vrednote in samostojno slovensko državo.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije se mu zahvaljujemo za njegov prispevek k izboljšanju položaja slovenskih kmetov, njegovim bližnjim pa izrekamo iskreno sožalje.

Nazaj

Prihajajoči dogodki