Ukrepi po spomladanski pozebi

Ukrepi po spomladanski pozebi

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Sadjarstvo, Rastlinska pridelava  | 
Ukrepi po spomladanski pozebi

Na občutljivost in odpornost dreves na nizke temperature bistveno vpliva stanje prehranjenosti in kondicije.

Velikega pomena je uravnotežena oskrba z dušikom in kalijem v preteklem letu. Čezmerno gnojenje z dušikom pa občutljivost na nizke temperature in pozebo povečuje, sporočata specialistki za sadjarstvo Andreja Brence s KGZS Zavoda Novo mesto in Alenka Caf s KGZS Zavoda Ljubljana.

»Tokratna spomladanska pozeba je bolj podobna razmeram, ki so značilne za zimsko vremensko dogajanje. Temperature na višjih legah so bile bistveno nižje, dodatno ohlajevanje je povzročal severni veter. Zaščita proti tako imenovani advekcijski pozebi je zelo težavna,« menita kmetijski strokovnjakinji.

Svetujeta, da v naslednjih dneh dobro pregledate stanje cvetov oziroma plodičev v svojih nasadih in preverite situacijo po pozebi. Na srečo v mnogih nasadih trenutno ni zaznati poškodb zaradi nizkih temperatur.

Priporočata, da si vodite dnevnik koristnih informacij:

  • Fenofaza, temperature in trajanje negativnih temperatur ter zaznane poškodbe.
  • Kombinacije uporabljenih sredstev.
  • Uporaba sredstev za dvig odpornosti.

Glede na to, da vremenoslovci  za prvi teden v aprilu napovedujejo ponovno poslabšanje vremena s padavinami,  nizkimi temperaturami in vetrom, je potrebno za varstvo rastlin in listno prehrano  izkoristiti prve suhe dneve z ugodnimi temperaturami brez vetra.

S tem namenom je priporočljivo spremljanje priporočil prognostične službe za varstvo rastlin na povezavi tukaj.

Na trgu je kar nekaj ponudnikov sredstev za dvig odpornosti in regeneracijo po pozebi, ki priporočajo uporabo različnih pripravkov. Informacijo o tem najdete v dokumentu na povezavi tukaj.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trenutno ni aktualnih vsebin! Oglejte si vse dogodke.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri