Ukinitev samodejnega prenosa plačilnih pravic

Ukinitev samodejnega prenosa plačilnih pravic

JSKS, Zbornica svetuje, Kmetijske podpore, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

V skladu z Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o shemah neposrednih plačil (Uradni list RS, št. 3/21) se z letom 2021 ukinja samodejni prenos plačilnih pravic na novega nosilca KMG v primeru spremembe nosilca med člani kmetije. 

Ključne besede: Register, kmetijsko gospodarstvo, plačilne pravice

Po novem je tako treba ob vsaki spremembi nosilca kmetije, tudi če gre za člana kmetije, izvesti prenos plačilnih pravic z oddajo Vloge za prenos plačilnih pravic TUKAJ.

V kolikor kmetija načrtuje spremembo nosilca in želi nov nosilec plačilne pravice uveljavljati na zbirni vlogi za leto 2021, potem mora kmetija spremembo nosilca urediti na upravni enoti še pred rokom za oddajo Vloge za prenos plačilnih pravic (t.j. najkasneje do 28. februarja 2021), da se lahko pravočasno izvede tudi prenos plačilnih pravic na novega nosilca. S tem se novemu nosilcu KMG zagotovi možnost uveljavljanja shem neposrednih plačil, ki so vezane na aktivacijo plačilnih pravic (shema osnovnega plačila, zelena komponenta, PONO in shema za mladega kmeta). V primeru spremembe nosilca po 28. februarju 2021 in v obdobju za oddajo zbirnih vlog, novi nosilec ne bo upravičen do naštetih shem neposrednih plačil.

Nazaj

Prihajajoči dogodki