Tudi majhno je lahko močno in pomembno

Tudi majhno je lahko močno in pomembno

Delo organov KGZS, Sporočila za javnost  | 
Dobrote slovenskih kmetij v Bruslju ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU

Dobrote slovenskih kmetij v Bruslju ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU

KGZS je skupaj z Zadružno zvezo Slovenije sodelovala na obeležitvi 20. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo. V Bruslju smo, skupaj z drugimi sedmimi državami, ki so prav tako leta 2004 vstopili v Evropsko unijo, predstavili Slovenijo in dobrote slovenskih kmetij.

Pred 20. leti smo državljani Slovenije, Cipra, Češke, Estonije, Madžarske, Latvije, Litve, Malte, Poljske in Slovaške postali državljani EU. Teh osem držav članic, ki nas povezuje tudi Združenje evropskih kmetov in kmetijskih zadrug Copa-Cogeca, smo ob obeležitvi 20. obletnice vstopa v EU pripravile slavnostni dogodek v Bruslju. Na njem smo se predstavili s svojimi značilnostmi in posebnostmi, še posebej z dobrotami slovenskih kmetij.

Alenka Marjetič Žnider iz ZZS je v slavnostnem nagovoru izpostavila: »Dve desetletji se morda ne zdita dolgi, a to je cela generacija. Danes vidimo sadove naše odločitve in uživamo ugodnosti članstva. To smo še posebej močno občutili v zadnjih letih ob številnih krizah, ko je evropska solidarnost ponovno pokazala pomen skupnosti.

In kakšna je naša skupna prihodnost? Zadruge nas učijo in skozi prakso dokazujejo, da lahko s sodelovanjem premikamo meje. Skupaj lahko dosežemo več. Učijo nas tudi, da je vsak posameznik, vsak član enakopraven z drugimi, ne glede na to, kako majhen je. Zato pozivam, da ostanemo povezani, da spodbujamo sodelovanje, izmenjavo in spoštovanje med vsemi obstoječimi in bodočimi članicami EU.«

Nazaj

Prihajajoči dogodki