Tržnice ostajajo odprte

Tržnice ostajajo odprte

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

Nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, z veljavnostjo od 1. do vključno 11. aprila 2021, ne prinaša sprememb glede prodaje na tržnicah.

Ključne besede: Koronavirus, epidemija, vladni ukrepi

Z namenom omejitve gibanja prebivalstva ter zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je Vlada Republike Slovenije izdala nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Kljub omejitvam se dovoljuje prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 5. in 22. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno. Te dejavnosti se lahko opravljajo brez pogoja testa.

V vseh regijah velja, da je dovoljeno ponujanje in prodaja blaga pod pogojem, da se enkrat tedensko testira tudi v:

  • vrtnarijah, drevesnicah, cvetličarnah, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah,
  • kmetijskih prodajalnah,
  • tržnicah, pri čemer se kot izjeme ne šteje prodaja oblačil in obutve na tržnicah,
  • prodajalne s tehničnim blagom.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 30 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 m2. Če gre za odprto tržnico, se dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom omeji na 10 m2 na posamezno stranko.

V vseh statističih regijah je pri ponujanju in prodaji blaga in storitev potrebno upoštevati oziroma zagotoviti:

  • minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ,
  • redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, in
  • razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom,
  • vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ.
Nazaj

Prihajajoči dogodki