Trošarine po novem

Trošarine po novem

Zbornica svetuje, Gospodarjenje  | 
Trošarine po novem

Vlaganje zahtevkov za vračilo trošarine za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo od 1. 1. 2022 le še elektronsko.

Od 1. januarja 2022 je vlaganje vseh zahtevkov za vračilo trošarine, tudi za gorivo porabljeno za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije, mogoče le še v elektronski obliki. Zahtevek v elektronski obliki se po 1.1.2022 vloži tudi za vračila, ki se nanašajo na davčno obdobje leta 2021, oziroma za porabljeno gorivo v letu 2021 za fizične osebe, ki zahtevek vlagajo enkrat letno.

Elektronski zahtevek za vračilo trošarine se vloži v informacijski sistem za predložitev dokumentov s področja trošarin (IS E-TROD), do njega pa se dostopa prek sistema eDavki. V sistem je vstop mogoč z uporabniškim imenom in geslom ali s kvalificiranim digitalnim potrdilom. Za vlaganje elektronskih zahtevkov je mogoče pooblastiti tudi drugo osebo, tako fizično kot pravno, na primer kmetijsko gozdarski zavod, zadrugo.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije bo za vse zainteresirane  organizirala izobraževanja prek spleta o vnosu zahtevkov za povračilo trošarine. Prvo od teh bo v četrtek 3. 2. 2022 ob 9. uri organiziral  KGZS -  Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana, povezava bo objavljena na spletni strani zavoda.

Podrobnejše informacije in navodila si lahko ogledate tukaj.

Pripravila:

Marjan Dolenšek in Tomaž Močnik
KGZS – Zavod Ljubljana

Nazaj

Prihajajoči dogodki