Tradicionalni slovenski zajtrk tokrat doma

Tradicionalni slovenski zajtrk tokrat doma

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Trženje in promocija, Gospodarjenje  | 
Tradicionalni slovenski zajtrk tokrat doma

Že deseto leto zapored, na tretji petek v novembru, obeležujemo dan slovenske hrane in spremljajoči dogodek Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Njegova izvedba bo tokrat zaradi omejitev potekala doma.

Ključne besede: Tradicionalni slovenski zajtrk, hrana, kmetijstvo

"Vseeno upamo, da se bo Tradicionalni slovenski zajtrk še enkrat izvedel v toplem delu leta, ko se epidemija umiri in se otroci vrnejo v izobraževalne ustanove. Takrat bodo dobavitelji in ustanove obveščeni glede rokov nabave živil in roka za oddajo povračila stroškov za živila," sporoča Gabrijela Salobir, ki kot predstavnica KGZS sodeluje v delovni skupini za pripravo TSZ na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal pod sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« Pozornost bo tudi tokrat namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma in v službenih kolektivih z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.

Zajtrka kot posebnega dodatnega oziroma samostojnega obroka za otroke šole in vrtci ne bodo pripravljali, je pa s strani delovne skupine Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podana pobuda, da se v petek 20. novembra pri pouku na daljavo namenijo učne tematike dnevu slovenske hrane in pomenu rednega zajtrkovanja.

Letos imajo tako še večjo vlogo starši in vzgojitelji, da pomagajo pri predstavitvi pomena kmeta kot pridelovalca hrane in varuha okolja ter pomena opraševanja čebel za prehransko varnost, pa tudi rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

Ob dnevu slovenske hrane se trudimo krepiti zavest glede pomena kupovanja in uživanja hrane, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini. Poleg svežine, hranljivosti in izvirnega okusa, je dejstvo, da uživamo nekaj, kar je pot od njive ali hleva do naše kuhinje potrebovalo čas, ki se meri v urah in minutah ter ne morda v tednih in morskih miljah. Vse te prednosti nam zagotavlja hrana z naših kmetij.

S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Doma lahko skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Več informacij in zanimivih idej kako obeležiti dan slovenske hrane najdete v okrožnici na povezavi TUKAJ.

In še recept oziroma nasvet, kako lahko pripravimo domači jogurt: Kako pripraviti jogurt.

Dober tek!

Nazaj

Prihajajoči dogodki