Tradicionalni praznik južnokoroških kmetov v Pliberku

Tradicionalni praznik južnokoroških kmetov v Pliberku

Delo organov KGZS, Sporočila za javnost  | 
Folkloristi iz Grobelj pri Domžalah so že tradicionalni udeleženci kulturnega programa na srečanju.

Folkloristi iz Grobelj pri Domžalah so že tradicionalni udeleženci kulturnega programa na srečanju.

Druženje Slovencev petih dežel

Včeraj je na avstrijskem Koroškem potekal tradicionalni kmečki praznik, ki se ga je udeležilo tudi precej članov Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), v imenu zbornice pa je navzoče pozdravil predsednik nadzornega odbora Franci Strle.

 Skupnost južnokoroških kmetic in kmetov (SJK) in Kmečka izobraževalna skupnost (KIS) sta včeraj pripravili 18. klmečki praznik v Vidri vasi pri Pliberku. V okviru praznika je potekalo »Srečanje kmetov in kmetic iz petih dežel«. Na srečanje V Vidro vas, ki leži streljaj severno od Pliberka so poleg južnokorških kmetov  prišli še kmetje iz Slovenije, Italije, Madžarske in Hrvaške.

Srečanje se je začelo s Sveto mašo, ki jo je daroval pliberški dekan Ivan Olip, nadaljevalo s pogostitvijo in kulturnim programom. V njem so sodelovali vokalni kvintet Ajda iz Prevalj, Folklorno društvo Groblje iz Domžal ter Godbeno društvo iz Nabrežine pri Trstu.

Med kulturnim programom, ki ga je vodila Maja Smrtnik je Štefan Domej, predsednik SJK, povabil h kratkim nagovorom predstavnike organizacij slovenskih kmetov iz petih dežel. Gostja tokratnega srečanja je bila slovenska kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec, za krajši čas pa se je pridružila tudi do nedavnega avstrijska kmetijska ministrica Elisabeth Köstinger.

 

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki