Tekmovanje najboljših slovenskih oračev

Tekmovanje najboljših slovenskih oračev

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Storitvene dejavnosti, Dopolnilne dejavnosti  | 
Foto: zotks.si

Foto: zotks.si

Direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Janez Pirc je v Bolehnečicih čestital najboljšim tekmovalcem 64. državnega tekmovanje oračev Slovenije in 26. državnega tekmovanja dijakov biotehničnih šol v oranju. Udeleženci so tekmovali v oranju strnišča z obračalnimi plugi in plugi krajniki.

Ključne besede: oranje, državno tekmovanje, orači

Janez Pirc je poudaril pomen dobre in skrbne obdelave tal za pridelavo hrane ter trud in zavzetost tekmovalcev, ki s svojim zgledom k pravilnem oranju spodbujajo tudi ostale kmetovalce. Pravilna obdelava tal, vključno z oranjem, lahko pomembno vpliva na rodovitnost zemlje ter zmanjša učinke suše. Poleg same kakovosti dela je pri oranju pomembna tudi varnost pri delu, ki zahteva veliko mero odgovornosti in zavedanja pomena upoštevanja strokovnih pravil za varno vožnjo in delo s kmetijskimi stroji. Za vsa ta področja zbornica vlaga veliko dela v informiranje, usposabljanje in izobraževanje kmetovalcev.

Zavod za tehnično kulturo Slovenije je namreč v soorganizaciji z Občino Sveti Jurij ob Ščavnici, KGZS – KGZ Murska Sobota, Društvom oračev Pomurja, Biotehniško šolo Rakičan in PGD Bolehnečici organiziral že 64. državno tekmovanje oračev Slovenije in 26. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju. Tekmovanje je potekalo v soboto, 4. septembra 2021, v naselju Bolehnečici.

Najboljši slovenski orači so se pomerili v oranju strnišča, ženske pa v spretnostni vožnji s traktorjem. V konkurenci biotehničnih šol so tekmovali dijaki Biotehniške šole Rakičan, Centra biotehnike in turizma Grm pri Novem mestu in Biotehničnega centra Naklo.

Orači so se pomerili tudi v oranju s starodobnimi traktorji, ženske so tekmovale v spretnostni vožnji s traktorjem in enoosno prikolico, moški pa z dvoosno prikolico.

Gostoljubni organizatorji so poleg odlične domače hrane in hladne pijače poskrbeli za bogat in pester spremljevalni program, ki je ponujal razstavo kmetijske mehanizacije, tržnico lokalnih ponudnikov, predstavitev semenarjev, vrata za obiskovalce pa je odprl tudi Muzej starodobnikov Oldtimer.

Rezultate tekmovanja najdete na povezavi TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki